Stiže hladno vrijeme: Kako pripremiti imunosni sustav za zimu i ostati zdrav - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Stiže hladno vrijeme: Kako pripremiti imunosni sustav za zimu i ostati zdrav

Ako se brinemo o imunitetu i on će se brinuti o nama

S prvim kišama stiglo nam je i hladnije vrijeme, a po javnim prijevozima i na poslu se može čuti sve više kašljanja, kihanja i puhanja nosova. Iako mislimo da znamo kako se zaštiti, svejedno se svake godine deseci tisuće Hrvata razbole na prve znakove lošijeg vremena i propuštaju ljepšu stranu jeseni i zime. Postoje razni načini kako se boriti sa hladnijim vremenom i sezonskim prehladama, ali sve se svodi na jačanje imuniteta kako do tegoba uopće ne bi došlo.

Imunosni sustav je odgovoran za očuvanje našeg dobrog zdravlja, ako se brinemo o njemu i on će se brinuti o nama. Iako zvuči kao jednostavan plan, trebamo obratiti pažnju na neke svakodnevne radnje kojima možemo jednostavno ojačati imunitet i zadržati dobro raspoloženje i zdravlje tijekom hladnijih mjeseci kada smo posebno ranjivi.

Voće i povrće

Mama i tata, bake i djedovi, pa čak i likovi u crtićima koje smo obožavali kao klinci su bili u pravu kada su nam govorili da moramo jesti puno voća i povrća da narastemo i budemo jaki. Ok, sad smo narasli, ali i dalje trebamo jesti dovoljnu količinu voća i povrća kako bi naš imunitet održavali jakim i zdravim. Bezbrojna istraživanja su pokazala da nutrijenti iz voća i povrća pomažu u borbi protiv bolesti pa je jedan od prvih koraka koji bi trebali poduzeti, ako to već ne prakticirate, da ubacite dovoljno tih namirnica u svakodnevnu prehranu.

Čisti dom

Još jedna stvar koju slušamo od malena je činjenica da je higijena pola zdravlja. Tijekom sezone gripe i prehlade, virusi i bakterije se mogu nakupiti u mjestima u kojima ih najmanje očekujete. Ako se ne osjećate najbolje, svakako ćete izbjegavati javni prijevoz i kontakt s ljudima, ali neće vam pasti na pamet da se možda virus uspio zadržati na čaši koju ste jučer koristili samo za vodu… Zato održavajte dom čistim i vodite računa o osobnoj higijeni.

Odmor

Pod odmorom ne mislimo samo na san. Da, san je ključan u očuvanju dobrog zdravlja, međutim svi smo mi individualci kojima treba različita količina sna. Nekima je dovoljno 7 sati, dok je drugima 8 minimum da bi funkcionirali. Međutim postoje situacije u kojima nam tijelo traži i dodatan odmor, možda bi trebali preskočiti izlazak navečer u petak ako se ne osjećamo najbolje nakon radnog tjedna, ili odgoditi neke teže fizičke radove, poput pripremanja drva za grijanje, ako se osjećamo jako umorni. Uglavnom, potrudite se naspavati, a ako osjećate umor, probajte odgoditi teže poslove za sutradan.

Kontakt s virusima i bakterijama

Većina nas ne može izbjeći svakodnevni kontakt sa stotinama osoba u svakodnevnom životu. Od obitelji, prijatelja, kolega na poslu do prolaznika na cesti, susjeda u redu u dućanu i ostalih u javnim prijevozima i ostalim javnim mjestima. Ako vidite da se blizu vas nalazi osoba koja stalno kašlje ili kiše, probajte se ipak odmaknuti malo, kašljanjem i kihanjem otpuštamo u okolinu viruse, čime možemo potencijalno zaraziti one oko nas. Također, virusi i bakterije mogu preživjeti na tvrdim podlogama, kao što su kvake ili držači u javnom prijevozu, pa je bitno redovito prati ruke i držati ih dalje od lica. A ako ste vi ti koji ste bolesni, ostanite doma i probajte prilikom kašljanja pokriti usta kako ne bi zarazili druge.

Vježba

Redovito vježbanje, pa makar i 30 minutno hodanje, jača naše tijelo i pomaže u borbi protiv nekih bolesti. Osim što vježbom reguliramo tjelesnu težinu, također smanjujemo krvni tlak i jačamo osjećaj dobrog raspoloženja, što također može pomoći u borbi protiv bolesti. Zato se pokrenite bez obzira na vremenske uvjete u probajte ubaciti neku vrstu vježbanja u svoju svakodnevicu.

Suplementi

Vitamini i minerali su prijeko potrebni nutrijenti koji jačaju imunitet i pomažu tijelu da se lakše nosi sa zimskim tegobama i bolestima. Iako se radi o relativno malim dozama koje trebamo na dnevnoj razini, užurban način života i katkad lošije prehrane nam ne omogućuje da uvijek unesemo dovoljnu količinu potrebnih nutrijenata. Dok po ljeti tijelo nije izloženo tolikom stresu, zimi je taj nedostatak jače izražen zbog hladnog vremena i zato je dobro uzimati suplemente kako bi tijelu nadoknadili potrebne vitamine i minerale. Lifetime Immuno complex kapsule služe kao dodatna pomoć u boostanju imuniteta i očuvanju zdravlja i dobrog raspoloženja. Tablete sadrže vitamin C, vitamin B12, vitamin B6, folnu kiselinu i cink koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava i doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Konzumiranjem preporučenih dnevnih doza dodatno pomažemo imunitetu da se uspješno bori protiv dosadnih prehlada i bolesti.

Zapamtite da nije dovoljno obratiti pažnju na samo jednu od ovih stavki ili paziti na sebe kad osjetimo da smo bolesni. Briga o tijelu i imunitetu bi trebala biti naša svakodnevna navika kako bi mogli nesmetano uživati u životu i posebnim prigodama neovisno o vremenu i godišnjem dobu.

 

Foto: Farmex

Foto: Shutterstock

Autor: Native tim VL

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo