Zdravlje

Zdravlje

Što ako se koronavirusom zarazite na radnom mjestu? I još 6 pitanja koja vas muče…

Photo Massimo Pinca

Sve što treba znati o prevenciji i zaštiti od infekcije koronavirusom: najčešća pitanja i odgovori.

Sada kada već svi znamo kako zaštititi sebe i bližnje, današnja pitanja su nešto drukčija, a odgovore koje su pripremili na portalu koronavirus.hr odnosimo u nastavku:

Gripa, prehlada ili COVID-19? Jednostavno prepoznajte simptome zaraze koronavirusom

1. Tko plaća testiranje na koronavirus i liječenje?

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća za sve svoje osigurane osobe testiranje na koronavirus, tj. plaća tipizaciju virusa molekularnim metodama ugovornim zdravstvenim ustanovama HZZO-a. Osim testiranja, HZZO osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja.

2. Moraju li osigurane osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje plaćati testiranje i liječenje?

Sva zdravstvena zaštita vezana za liječenje koronavirusa pokrivena je iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da su i oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje u slučaju liječenja od koronavirusa oslobođeni od plaćanja participacije (sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite).

3. Moraju li građani dolaziti u poslovnice HZZO-a zbog ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje za vrijeme trajanja epidemije izazvane koronavirusom?

Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pozvao je osigurane osobe, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, a i radnike HZZO-a. Osigurane osobe kojima je neophodan dolazak u HZZO radi reguliranja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja mogu se obratiti HZZO-u telefonski u regionalne urede, područne službe i ispostave HZZO-a prema mjestu prebivališta. HZZO je na svojoj web stranici objavio e-mail adrese svih svojih Regionalnih ureda i Područnih službi na koje građani mogu poslati svoje upite i zahtjeve.

4. Može li osoba koja se zarazi koronavirusom na svojem radnom mjestu ostvariti pravo na priznavanje profesionalne bolesti?

U skladu sa Zakonom o listi profesionalnih bolesti, profesionalnim bolestima smatraju se zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom na radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze. Novim Pravilnikom HZZO-a o izmjenama Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti. To ne znači da će svi zaposleni osiguranici HZZO-a, koji su oboljeli od koronavirusa, imati pravo na priznavanje profesionalne bolesti, odnosno na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. U skladu s rečenim Pravilnikom priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i o profesionalnoj ekspoziciji.

5. Kada je osoba infektivna? Koliko prije simptoma?

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna i 1-2 dana prije početka bolesti.

6. Postoji li mogućnost infekcije od osobe bez simptoma, tj. postoje li zdrave kliconoše?

WHO: Glavni način širenja bolesti je kroz respiratorne kapljice koje je izbacio netko tko kašlje. Rizik od zaraze koronavirom od nekoga bez ikakvih simptoma vrlo je nizak. Međutim, mnogi ljudi s kronavirusom  imaju samo blage simptome. To se posebno odnosi na rane faze bolesti. Stoga je moguće dobiti koronavirus  od nekoga tko ima, primjerice, samo blagi kašalj i ne osjeća se loše. 

7. Stvara li se imunitet nakon preboljene bolesti?

Imuni odgovor na COVID-19 još nije shvaćen. Pacijenti s MERS-CoV infekcijom vjerojatno se neće ponovno inficirati ubrzo nakon oporavka, no još nije poznato hoće li se primijetiti slična imunološka zaštita kod pacijenata s COVID-19.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

“Zajedno za Zagreb”

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

“Hrvatska protiv koronavirusa”

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Kako možete zaštititi svoje dijete, ali i spriječiti da širi COVID-19?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo