Što boja mokraće govori o vašem zdravlju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što boja mokraće govori o vašem zdravlju?

Foto: Shutterstock

Promjene u mokraći mogu doći zbog različitih utjecaja, poput uzimanja novih lijekova, kao što može utjecati i hrana koju ste konzumirali te koliko ste tekućine tijekom dana popili.

Promjena u urinu može značiti i da nešto ne valja u vašem organizmu, pa je dobro svakodnevno pratiti pojavljuju se ikakve promjene, odnosno to je jedan od najjednostavnijih samoopregleda kojeg možete učiniti.

Promjene mogu nastati i zbog trudnoće, kao i zbog prevelikog unosa kofeina i nikotina u organizam, a u tim slučajevima najčešće dolazi do tamnjenja mokraće.

Bijelo žuti urin i bistar urin

Normalna je mokraća svijetlo žute, odnosno zlatno žute, boje, a do nje dolazi zbog urobilinogena, mokraćnog pigmenta. Ako je boja mokraće svjetlija nego inače, znači da je došlo do razrjeđivanja mokraće, dok tamnija boja ukazuje na veću koncentraciju mokraće, a ako je urin mutan, to znači da ste premalo unosili tekućine u svoj organizam.

Bistar urin se pojavljuje zbog velikog unosa tekućine, odnosno pokazuje da ste dobro hidratizirani.

Intenzivna žuta boja urina

Za intenzivnu žutu boju, odnosno narančastu boju, najčešće su krivci lijekovi, poput antibiotika ili lijekovi protiv crijevnih nametnika, kao i zbog lijekova koji se koriste pri kemoterapiji. Također, krivac može biti i vitamin B2, kojeg se može pronaći u mliječnim proizvodima, jajima, mesu, kao i u zelenom lisnatom povrću. Osim toga, žuto-narančasta boja može nastati i zbog dehidracije, odnosno zbog toga što ne nadoknađujete dovoljno tekućinu koju ste izgubili znojenjem, povraćanjem ili proljevom. U tom slučaju, svakako se pokušajte natjerati što više tekućine piti.

Za ovu boju, krivci mogu biti i mrkve i citrusno voće, no da bi došlo do te pojave, morate pojesti veliku količinu istih. Ozbiljniji problem je da je u urinu prisutna velika razina žuči, odnosno pigmenta žuči – bilirubina, te je u tim slučajevima vrlo važno posjetiti liječnika.

Ružičasta ili crvena boja urina

Poznato je da će nam nakon velike količine unosa voća i povrća crvene boje, mokraća dobiti jednaku nijansu. Jedna od takvih namirnica je cikla, pa nemate razloga za brigu ako vam je mokraća crvena nakon što ste ju konzumirali. No, crvena boja urina može značiti i prisutnost krvi u mokraći što je pravi znak za uzbunu. Osim što je krv u mokraći pokazatelj da je došlo do nekih infekcija, također razlog može biti tumor – tako da što prije posjetite svog liječnika kako bi obavili potrebne nalaze.

Razloga za brigu također nema ako ste počeli uzimati nove lijekove, poput laksativa ili nekih antibiotika, koji mogu izazvati crvenu boju.

Ako ste u posljednjih par dana vrlo intenzivno vježbali – to također može biti razlog crvene boje jer ste možda izazvali slabo krvarenje.

Tamno-smeđa boja urina

Jednako kao i kod crvene boje urina, i tamno-smeđa boja može biti uzrokovana nekim namirnicama, poput graha ili rabarbara. Također, antibiotici i laksativni lijekovi mogu biti razlog za ovu boju, kao i što može biti rezultat dehidracije. No, smeđa boja urina može biti pokazatelj i težih zdravstvenih problema, kao problema s jetrom, bubrezima i mokraćnim mjehurom.

Kod ove boje najprije pokušajte piti više tekućine kako bi najprije isključiti mogućnost da je uzrok dehidracija, a ako ne dođe do promjena – posjetite doktora ili urologa kako bi ustvrdili u čemu je problem.

Tamno-smeđa boja urina može postati i crna, pogotovo u slučajevima kada često koristite laksativne lijekove.

Plavi i zeleni urin

Plavi i zeleni urin također mogu biti posljedica konzumacije lijekova, kao i hrane koja sadrži umjetnu plavu boju. Najčešće se ipak prijavljuju slučajevi zelenog urina, jer on nastaje miješanjem plave konzumirane boje i prirodnog žutog pigmenta mokraće.

Provjerite unosite li dovoljno tekućine, te saznajte zašto je dobro piti kavu!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo