Zdravlje

Zdravlje

Što je suhi kašalj? Stručnjak pojašnjava ovaj simptom koronavirusa

Kašalj je refleksna radnja kojom se čiste dišni putovi od sluzi, a postoje suhi (neproduktivni), podražajni kašalj, kašalj s iskašljavanjem oskudnog bjelkastog sekreta i kašalj s iskašljavanjem obilnog, gustog sekreta.

Što znamo o suhom kašlju?

Za sad znamo sve tipične simptome zaraze koronavirusom a to su temperatura, poteškoće s disanjem i suhi kašalj, a 80 posto zaraženih imaju upravo ove, blage simptome.

I dok se čini kako je ove simptome lako prepoznati, znamo li svi što suhi kašalj je i po čemu se razliku od ostalih vrsti kašlja?

“U osnovi, suhi kašalj je onaj kašalj gdje ne postoji mukus ili sluz tj, on ne ostvaruje svoju svrhu – iskašljavanje sluzi, ali će zato iscrpiti svakog bolesnika“ pojasnio je Subinov Das, otorinolaringolog sa Instituta za liječenje i istraživanoj bolesti sinusa u Americi. „Mokri je pak kašalj popraćen iskašljavanjem sluzi iz bronhija i grla“ dodaje.

Jednostavne navike koje na prirodan način jačaju vaš imunitet! Isprobajte ih danas

Suhi kašalj također može zvučati drugačije: „Ima ujednačen zvuk, a često je izazvan „škakljanjem“ u grlu. Zvuči uvijek isto jer su dišni putovi u ovom slučaju uvijek u istom stanju, tj, nema iskašljaja“, pojašnjava dr. Das te dodaje kako suhi kašalj ne mora biti bolna pojava ali nikako nije olakšavajuća jer ne izbacuje mukus. Ipak kašalj može biti tako jak da potpuno iscrpi osobu, a može i ozlijediti rebra naprežući se.

Važno je ipak zapamtiti kako suhi kašalj može biti simptom drugih bolesti, a ne samo COVID-19, a neki od njih uključuju:

  • Alergije
  • Astmu
  • Bronhitis
  • Običnu prehladu

Ipak, dr. Das napominje da ako imate bilo kakve simptome koji se vežu uz COVID-19, poput temperature, gubitka kilograma, gubitka okusa ili mirisa te gastroenteroloških smetnji, trebali biste NAZVATI svog liječnika kako bi vas uputio u daljnje postupke.

Kako ovlažiti zrak sad kad je to iznimno važno? Donosimo jednostavna i jeftina rješenja

I dok Centar za kontrolu zaraze i prevenciju predlaže lijekove protiv kašlja, ovlaživače zraka i septolete za smirivanje simptoma, dr. Das navodi kako do danas nema savjeta za dokazane preparate koji pomažu pri smirivanju suhog kašlja povezanim s koronavirusom, ali gore navedene preparate možete koristiti za olakšanje. Savjetuje da iskoristiti paru tijekom tuširanja kako biste umirili kašalj.

Iako nema čvrstih dokaza da će određene stvari pomoći, ipak za smirivanje kašlja možete isprobati ovo:

Isprobajte:

  • U ustima otopite pastilu kako bi se smirila iritacija
  • Koristite biljne sirupe protiv kašlja
  • Dodajte med svakom toplom napitku ili ga nekoliku puta u danu uzmite na žlicu 
  • Probiotici – iako ne djeluju direktno na kašalj poboljšat će floru gastroenterološkog sustava koji često uzrokuje suhi kašalj
  • Pepermint –  mentol iz ove biljke će umiriti kašalj i očistiti grlo. Pomoći si možete čajem od peperminta
  • Grgljanje slane vode

Ako sumnjate da ste zaraženi, telefonski kontaktirajte svojeg liječnika ili dežurnu epidemiološku službu

A. A.

Foto: shuttersock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo