Što je urtikarija ili koprivnjača? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što je urtikarija ili koprivnjača?

Urtikarija (koprivnjača) je alergijska reakcija kože karakterizirana pojavom urtika. Izgled urtika identičan je promjenama koje izaziva kopriva u kontaktu s kožom, po čemu je u narodu i dobila ime – koprivnjača. Urtikarija se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi.

“Urtike su blago izdignute crvenkaste ili blijede, manje ili veće promjene kože koje nastaju i nestaju u valovima uz uvijek prisutan, često intenzivan osjećaj svrbeža” pojasnila je Jelena Meštrović Štefekov, dr.med.spec.dermatovenerolog te dodala da je svrbež posljedica oslobađanja medijatora upale, primarno histamina, ali i drugih, čiji je učinak odgovoran i za izgled promjena.

Stanice koje oslobađaju histamin nazivaju se mastociti, a na to ih natjeraju alergeni koji se mogu nalaziti u hrani ” To su plodovi mora-školjke, ribe, orašasti plodovi-kikiriki, indijski oraščići, plemeniti sirevi, konzervirana hrana, jagode, zatim lijekovi (antibiotici, acetil-salicilna kiselina i dr), cjepiva, serumi, kontrastna sredstva.. ali i bilo što drugo što unesemo u organizam. ” napominje dr. Meštrović Štefekov te naglašava da postoje i oblici urtikarije koji nastaju na pritisak izvana, hladnoću, vrućinu, tjelovježbu (tzv. fizikalna urtikarija). Ukoliko ona traje nekoliko dana govorimo o akutnoj, no ukoliko se nastavi više tjedana – o kroničnoj urtikariji.

Simptomi urtikarije (koprivnjače)

Urtikarija se pojavljuje u obliku malih okruglih ili velikih mrlja i može promijeniti oblik. Obično uzrokuje svrbež, a pojedinačna mrlja traje od 30 minuta do 36 sati. Nakon nestanka mrlje, obično se pojavljuju nove. Ispupčene, bjelkaste, kožne mrlje različite veličine okružene osipom i često praćene svrbežom, potkožne otekline koje više peckaju nego što svrbe, uglavnom oko očiju i usana, rjeđe na rukama i stopalima, a vrlo rijetko u unutrašnjosti grla, na sluznici ili spolovilu su simptomi koji ukazuju na alergijsku reakciju koju nazivamo angioedem.

Kako se liječi urtikarija?

Urtikariju liječimo medikamentozno uz obavezno izbjegavanje onoga što je do nje dovelo, i, ukoliko je moguće, njezinu što bržu eliminaciju iz organizma. “Lijekovi prve linije su antihistaminici koje je potrebno dati što prije, ali i drugi, ovisno u težini kliničke slike i pridruženim simptomima. Gotovo uvijek, bez obzira na uzrok, provodi se dijeta bez bjelančevina, jer bjelančevine iz hrane mogu podržavati i pogoršavati urtikariju. Akutna urtikarija spada u hitna stanja, osobito ukoliko su joj pridruženi simptomi poput nedostatka zraka, grčeva u trbuhu, otoka jezika, usnica.. Tada je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć.” zaključila je dr. Meštrović Štefekov.

Foto: Shutterstock

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo