Zdravlje

Zdravlje

Što kad jedan partner odbija pomisao o umjetnoj oplodnji?

Foto: Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Maja Vučić, prof. psihologije, psihoterapeutkinja, odgovara čitatelju na pitanje vezano za suprugu koja ne želi na umjetnu oplodnju.

Pitanje čitatelja: Poštovani, imam 36 godina, visok 185cm, 86kg. Bavim se sportom, pušim i pijem vrlo rijetko. Supruga i ja smo u braku 4 godine. Od toga 2 godine brak je neplodan. Radio sam spermiogram i bio je loš no sve pretrage su pokazale kako sam potpuno zdrav. Doktor je preporučio izvantjelesnu oplodnju. Problem je taj što ja želim dijete no supruga ne želi izvantjelesnu oplodnju već da sve ide prirodnim putem za što je doktor rekao da su šanse nikakve. Također, supruga ne želi razgovarati o posvojenju. Razlika u stavu i razmišljanju dovodi do sve više svađa te smatram kako sve ide prema tome da se rastanemo. Molim vas savjet koje su mogućnosti te kako naći rješenje u navedenoj situaciji?

Liječnik pojašnjava kako odgoditi menstruaciju na nekoliko dana

Odgovor psihologa: Poštovani gospodine, žao mi je što se nalazite u ovakvoj situaciji. Voljela bih vam dati neki recept za uspješno rješenje problema, ali i sami znate da to ne postoji. I vi i vaša supruga imate pravo odlučiti, svatko za sebe, što želi, a što nikako ne želi. Nije rijedak slučaj da se žene ne odlučuju za umjetnu oplodnju iz više razloga. Proces umjetne oplodnje je često dugotrajan, bolan, tijelo žene biva izmučeno hormonalnim terapijama, broj jajašaca je kod žene ograničen, a kod umjetne oplodnje se izaziva povećana proizvodnja jajašaca i na kraju opet nema garancije da će oplodnja uspjeti. Uz sve to je i financijski iscrpljujuća. 

Ono što vi možete napraviti je pokušati sa suprugom otvoreno i iskreno razgovarati o različitim opcijama u budućnosti.

S obzirom na to da vam je liječnik rekao da je umjetna oplodnja jedina mogućnost dobivanja djeteta, a supruga odbija i posvojenje i umjetnu oplodnju onda se oboje zapitajte možete li ostatak života živjeti pomireni s tim da ćete biti bez djeteta.

Treba ispitati zbog čega je vaša supruga tako jako protiv umjetne oplodnje. Možda joj fali informacija pa ne bi bilo loše da odete na jedan informativni razgovor u IVF polikliniku. Kad čujete sve odgovore na sva pitanja na vama je odluka. Ako vam je nezamisliv život bez djeteta, a unaprijed znate da ga sa svojom suprugom nećete imati bojim se da bi se agonija čestih svađa i rasprava samo produžila i opet ne bi došli do željenog rješenja.

Zašto spolno aktivne žene imaju češće urinarne infekte od onih koje nisu spolno aktivne?

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo