Zdravlje

Zdravlje

Što mora sadržavati putnička ljekarna za djecu?

Kako biste bezbrižno putovali na zimovanje i uživali u čarima skijanja, sanjkanja i grudanja, donosimo popis što vaša putna ljekarna treba sadržavati, s posebnim osvrtom na mališane.

Kad god putujemo, pametno je pripremiti se za bilo kakve nezgode. Jednako kao što planirate koje zdravstvene proizvode i lijekove morate imati u putničkoj ljekarni za odrasle, treba voditi računa i o najmlađima. Lijekove i pripravke koje je pametno nositi sa sobom savjetuje magistra farmacije Maja Čamber iz Ljekarni Hanžić.

Temperatura

Prvi izbor za snižavanje povišene tjelesne temperature kod mališana je paracetamol, koji najčešće dolazi u obliku sirupa voćnih okusa, tako da je primamljiv malenim pacijentima, ili u obliku čepića. Doziranje se prilagođava samom djetetu, a jednako tako je na raspolaganju ibuprofen.

Maja Čamber, mr. pharm., Ljekarne Hanžić

Prehlada i začepljen nos

U slučaju začepljenog nosa, djeca mogu koristiti fiziološku otopinu, sprej s morskom vodom ili kapi s dekongestivom koji je prilagođen dječjem uzrastu, tj. u slabijoj dozi.

Grlobolja

Mališani bolno grlo mogu tretirati konzumiranjem pastila za grlo, koje se koriste nakon četvrte godine djetetova života, a također su na raspolaganju sprejevi i lizalice za grlo koje sadrže antiseptik za smirenje upale.

Bolest kretanja

Ako djeca slabije podnose put mogu koristiti tablete za bolest kretanja, koje se daju pola sata prije samog polaska. Važno je napomenuti da njih koriste djeca starija od pet godina. Alternativa su lizalice s đumbirom ili akupresurne narukvice koje smanjuju osjećaj mučnine prilikom kretanja. Uvijek je korisno putovati u vrijeme kada mališani spavaju – ako je moguće.

Karmen Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo