Što ova tri važna otkrića u liječenju raka znače za vas? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što ova tri važna otkrića u liječenju raka znače za vas?

Shutterstock

Možda vam se čini da se liječnici ne koriste svim dostupnim metodama u liječenju vaše bolesti? Ovaj tekst mogao bi vam pomoći da bolje razumijete njihove postupke.

Probir za rak pluća može vam spasiti život

Rana dijagnoza ključna je u liječenju karcinoma na plućima. “Do trenutka kad se kod pacijenta pojave smiptomi bolest je već uznapredovala”, tvrdi dr. Jacob Sands, liječnik na institutu za tumore i profesor na sveučilištu Harvard.

Bez metode probira, 70 posto pacijenata s dijagnozom karcinoma ne-malih stanica već je na III. ili IV. stupnju, koji su gotovo uvijek neizlječivi. Uz metodu probira, 70 posto pacijenata dijagnosticira se I. stupanj.

Rak pluća – prevencija, simptomi i liječenje

Što vam je činiti: Ukoliko imate između 55 i 80 godina i pušite kutiju cigareta dnevno više od 30 godina (pomnožite godine pušenja s brojem kutija koje popušite na dan) trebali biste jednom godišnje napraviti probir za rak pluća. Postupak je brz i neinvazivan, a rana dijagnostika može vam spasiti život.

Je li nova metoda uklanjanja raka grlića maternice sigurna?

Stručnjaci su godinama radili na tome da histerektomiju učine manje invazivnim zahvatom kod kojeg pacijentica gubi manje krvi i puno se lakše oporavlja. Svi pokazatelji bili su na strani nove metode. Osim jednog.

“Istraživanje provedeno na pacijenticama operiranim konvencionalnom i suvremenom metodom pokazalo je da se kod pacijentica tretiranih manje invazivnom metodom bolest češće vraćala i postotak smrtnosti bio je veći”, objašnjava dr. Pedro Ramirez, profesor ginekološke onkologije na Sveučilištu Texas.

Rak vrata maternice – prevencija, dijagnoza i liječenje

Što vam je činiti: Dok su se mnogi liječnici vratili starom, sigurnijem načinu obavljanja histerektomije, drugi nisu uvjereni.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o ovom istraživanju prije nego pristanete na minimalno invazivnu operaciju. Ali ako ste je vi ili netko koga poznajete već obavili, nema potrebe za pretjeranu uznemirenost. Stope recidiva su još uvijek niske, a to se često događa unutar dvije godine od operacije.

Možete li preskočiti kolonoskopiju i obaviti samo fekalni imunokemijski test?

 Ukoliko je moguće, većina nas preskočit će kolonoskopiju. Fekalni imunokemijski test ima veliku točnost u dijagnosticiranju raka debelog crijeva u osoba koje su izložene većem riziku. Zašto se onda i dalje inzistira na kolonoskopiji? Fekalni testovi nisu sigurni u svim slučajevima, a ne postoje studije koje bi nam rekle koliko često bismo to trebali učiniti. Također, svatko tko dobije pozitivan nalaz fekalnog testa još uvijek prolazi kroz kolonoskopiju kako bi se dobila potpuna slika stanja u crijevima.

Kolonoskopija: tko, zašto i koliko često bi trebao ići na ovaj pregled?

Što vam je činiti: Ukoliko ste izloženi većem riziku od razvoja raka debelog crijeva, odlučite se za kolonoskopiju. U ostalim slučajevima stručnjaci tvrde da je fekalni test dobar odabir. Ukoliko rezultat fekalnog testa svaki put bude negativan, teoretski možda nikad u životu nećete morati na kolonoskopiju.

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo