Zdravlje

Zdravlje

Što s odjećom koju nosite izvan kuće ili u samoizolaciji? I još nekoliko odgovora na važna pitanja

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Novi koronavirus koji se pojavio 2019. godine nazvan je SARS—CoV-2, otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se o novom soju koronavirusa koji prije nije bio otkriven kod ljudi. Bolest uzrokovana tim virusom naziva se COVID-2019.

Trenutno znamo da se širi s osobe na osobu (prijenos s čovjeka na čovjeka) te se procjenjuje da vrijeme inkubacije koronavirusa (vrijeme između izlaganja virusu i pojave simptoma) traje između 2 i 12 dana.

Izdvajamo nekoliko najčešća pitanja i odgovora o koronavirusu koje donosi portal koronavirus.hr

1. Koji su simptomi zaraze koronavirusom?

Koliko je poznato, virus može uzrokovati simptome slične gripi poput:

  • povišene tjelesne temperature
  • kašlja
  • kratkog daha
  • bolova u mišićima i
  • umora

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

Ovo su simptomi upale pluća – prepoznajte ih na vrijeme

2. Što učiniti ako sam bio u bliskom doticaju s osobom oboljelom od koronavirusa?

Javiti se epidemiologu ili liječniku. Osoba koja je tijekom zadnjih 14 dana bila u bliskom kontaktu s oboljelim od koronavirusa bit će stavljena pod aktivn zdravstveni nadzor u samoizolaciji. Ako osoba pod zdravstvenim nadzorom razvije znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor postupit će u skladu sa sumnjom na koronavirus (dogovara se prijevoz u bolnicu radi dijagnostike i liječenja), a kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Ako osoba po završetku zdravstvenog nadzora ne razvije simptome respiratorne bolesti, epidemiolog šalje obavijest o završetku zdravstvenog nadzora nadležnim ustanovama.

3. Mogu li dojiti ako sam zaražena?

Trenutno ne postoje klinički dokazi koji bi sugerirali da se virus prenosi majčinim mlijekom. Infekcija se može prenijeti na dijete bliskim kontaktom, jednako kao i na bilo koga drugoga s kim ste u kontaktu. Prema onome što je dosad poznato, prednosti dojenja nadmašuju potencijalne rizike prenošenja virusa putem majčinog mlijeka ili putem bliskog kontakta s djetetom. No, to je pojedinačna odluka svake dojilje, oko koje se dodatne može konzultirati s pedijatricom, savjetnicom za dojenje ili patronažnom sestrom.

Ako želite nastaviti dojiti, poduzmite mjere opreza i ograničite potencijalno širenje koronavirusa na dijete, i to:

  • pranjem ruku prije nego dodirnete dijete, pumpu za izdajanje ili bočice
  • izbjegavanjem kašljanja ili kihanja tijekom dojenja
  • temeljitim čišćenjem pumpe za izdajanje nakon svake uporabe, prema uputama proizvođača.

Razmislite možete li nekoga zamoliti da nahrani dijete vašim izdojenim mlijekom. Bez obzira dojite li ili hranite dijete adaptiranim mlijekom, obvezno stelizirajte bočice i svu ostalu opremu koju koristite. Ne dijelite pumpe za izdajanje, bočice ili dude s nekim drugim.

Trenutno je snažan imunitet prioritet – ojačajte ga ovim namirnicama

4. ​Kako trebam postupati s odjećom koju nosim izvan kuće ili u samoizolaciji?

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako još uvijek ne postoje jasni dokazi koliko koronavirus preživljava na površinama, ali preliminarne informacije govore da se na površini može zadržati od nekoliko sati do nekoliko dana. Prema podacima koje su objavili znanstvenici s američkog Harvarda, vjerojatnije je kako će virus preživjeti na čvršćim površinama nego na mekšim, poput različitih tkanina. Ipak, liječnici sugeriraju skidanje obuće nakon ulaska u zatvoreni prostor i presvlačenje u čistu odjeću.

Odjeću koju ste koristili nemojte tresti ili provjetravati. Operite je kao i inače, prema uputama s etikete.

Nakon dodirivanja korištene odjeće svakako operite ruke.

Ordinacija.hr

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo