Zdravlje

Zdravlje

Što smo naučili u 2020.? Usvojili smo nove vještine, ali i nikad više se susretali s negativnim emocijama

Iako je za većinu ovo godina koju se želi što prije zaboraviti, u njoj smo imali prilike spoznati i neke poučne stvari, ali i uočiti greške koje se više ne bi trebale događati, barem ne za zdravlje svih nas.

I zato prije nego se kalendar okrene i optimistično krenemo u novu 2021., podsjetimo se svi zajedno što smo naučili u 2020.

Anđela Jelić, mag. psych.;

Usvojili smo nove vještine, ali i nikad više se susretali s negativnim emocijama

Koliko god teška bila, ova godina,„natjerala“ nas je da naučimo nešto novo i korisno što možda nismo imali u planu. Primjerice, mnogi su naučili koristiti nove tehnologije ili su napokon prepoznali pravo vrijeme za ulagnaje u vlastito zdravlje, primjerice birajući kvalitetniju hranu i pripremajući doma obroke.

Također, vjerujem da je ova godina bila jako poticajna za usvajanje novih vještina poput upravljanja vremenom i planiranja dnevnih aktivnosti, ali i za spoznaju koliko je kontakt s drugima, obitelji i prijateljima, vrijedan i važan.

Isto tako, pozitivan utjecaj smanjenog prometa, na primjer, uvelike je doprinjeo čišćem zraku u svjetskim metropolama, ali i natjerao čovjeka da se ponovno vrati u kontakt s prirodom. S druge strane, ne smije se zanemariti činjenica da je situacija s pandemijom bila i izvor negativnih emocija, poput straha, tuge i ljutnje te da je to u velikoj mjeri utjecalo na cijelokupnu kvalitetu života pojedinaca. Prethodno spomenute zasigurno će ostaviti i dugotrajnije posljedice na čovjeka. Istina je da ne možemo u cijelosti kontrolirati situacije u kojoj se nalazimo, no možemo i trebamo voditi računa kakvim informacijama hranimo vlastite misli i kako one utječu na nas i naše ponašanje.

Prim. Ljerka Eljuga: Nikako ne preskačite redovite preglede i kontrole kod svojih liječnika i specijalista

Na kraju, izdvojila bih da je ova godina potvrdila jednu jako bitnu stvar, a to je da o zdravlju trebamo brinuti dok smo zdravi.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo