Što su aritmije i kako se liječe? Kardiolog objašnjava sve što morate znati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što su aritmije i kako se liječe? Kardiolog objašnjava sve što morate znati

Foto: Shutterstock

Što sve morate znati o aritmijama? Koje pojmove je dobro razumjeti? Donosimo vam mali pregled aritmološkog rječnika.

Aritmije su poremećaji srčanog ritma. Normalni srčani ritam se naziva sinusni ritam zbog toga što srčani impuls počinje u sinusnom čvoru u desnoj srčanoj pretklijetki.

Električni impuls se širi pretklijetkama što dovodi do njihove kontrakcije (stiskanja) i otiskivanja krvi u klijetke. Zatim električni impuls prolazi kroz tzv. AV čvor u lijevu i desnu klijetku što dovodi do njihove kontrakcije i potiskivanja krvi u aortu i arterije.

Bolest sinusnog čvora

 • Nastaje uslijed degenerativnih promjena u području sinusnog čvora najčešće uslijed koronarne bolesti ili drugih bolesti srca.
 • Rezultira presporim srčanim pulsom što može dovesti do poremećaja i gubitka svijesti.
 • Često zahtijeva ugradnju trajnog elektrostimulatora srca (pacemaker) koji isporučuje električni impuls u srcu kada zataji sinusni čvor i na taj način održava adekvatan srčani puls.

AV blok

 • Nastaje uslijed degenerativnih promjena u području AV čvora koji električki povezuje pretklijetke i klijetke najčešće uslijed koronarne bolesti ili drugih strukturnih bolesti srca.
 • Srčani impuls se usporava, odnosno povremeno ili trajno zaustavlja u AV čvoru na prijelazu pretklijetke u klijetku što dovodi do poremećaja ili gubitka svijesti, bolova u prsima ili zaduhe.
 • Često zahtijeva ugradnju trajnog elektrostimulatora srca (pacemakera) koji prepoznaje prirodni srčani impuls u pretklijetki i isporučuje električni impuls u klijetki.

Undulacija atrija

 • Aritmija koja se javlja u zdravom ili strukturno promijenjenom srcu, a nastaje kruženjem električnog impulsa u desnoj pretklijetki.
 • Klinička slika odgovara osjećaju ubrzanog i pravilnog lupanja srca kao kod supraventrikulskih tahikardija sa srčanom frekvencijom najčešće oko 150/min, ali ponekad i znatno brže – 300/min.
 • Danas je uobičajena vrlo uspješna metoda liječenja radiofrekventnom ablacijom istmusa, odnosno kontroliranog namjernog oštećenja najuužeg i najosjetljivijeg dijela kruženja u desnom atriju.

Fibrilacija atrija – liječenje

Ovisno o dužini trajanja i o stupnju oštećenja lijeve pretklijetke odlučujemo se za jednu od podjednako uspješnih strategija liječenja:

 • Aritmija ostaje, ali se lijekovima srčani puls održava u normalnim granicama (50-100/min.) i provodi se antikoagulantna terapija Martefarinom (varfarinom) ili Novim antikoagulantnim lijekovima (NOAC) kako bi se spriječio nastanak ugruška.
 • Pokuša se uspostaviti normalni sinusni ritam lijekovima ili elektrošokom u kratkoj općoj anesteziji. Nakon toga se pokuša održati sinusni ritam lijekovima. U oba slučaja je nužno liječiti bolest koja je dovela do ove aritmije.
 • U novije vrijeme dobre rezultate daje visokosofisticirana metoda liječenja fibrilacije atrija radiofrekventnom ablacijom ušće plućnih vena. To je metoda koja se izvodi u laboratoriju za kateterizaciju u lokalnoj anesteziji. Nakon uvođenja katetera kroz venu u preponi u lijevu pretklijetku zagrijavanjem vrha katetera učini se ograničeno kružno oštećenje oko ušća svake od četiri plućnih vena. Time se izoliraju  plućne vene koje su često odgovorne za ponovni nastanak fibrilacije atrija.

Ekstrasistole

 • Ekstrasistole su dodatni otkucaji srca koji nastaju uslijed pojave srčanog impulsa izvan normalnog sinusnog čvora.
 • Ako nastaju u pretklijetki nazivaju se supraventrikulske (SVES), a one koje nastaju u klijetki ventrikulske ekstrasistole (VES).
 • Uobičajen su i normalan nalaz kod većine zdravih ljudi. Kod bolesnika koji nemaju srčanu bolest najčešće ne zahtijevaju liječenje.
 • Ako su učestale, iz više fokusa ili su kompleksne (u paru, svaki drugi ili treći srčani impuls) mogu ukazivati na bolest srca. U određenim slučajevima kod izrazito oštećene srčane funkcije potrebna je i primjena lijekova koji smanjuju njihovu učestalost.
 • Radiofrekventna ablacija kojim se ekstrasistole potpuno brišu.

Elektrofiziologija

Elektrofiziologija je grana invazivne kardiologije koja se bavi studijom električne aktivnosti srca. Elektrofiziologija je relativno mlada grana u kardiologiji, prve ablacije u svijetu su napravljene prije 30-tak godina, a pravi zamah i razvoj u svijetu prati se unazad 10 godina.

Elektrofiziologija najvećim djelom proučava i liječi tahikardije (brzi srčani ritam).

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo