Zdravlje

Zdravlje

Što sve morate znati prije odlaska na bilo kakvu operaciju?

Pripremite se za operaciju

Kada idete na operaciju postoje neke prakse koje trebate napraviti prije nego uđete u salu. Vjerojatno će vas i vaš kirurg savjetovati kako i što. Donosimo vam kratki podsjetnik na što ne smijete zaboraviti.

O kakvoj god se operaciji radilo, i bilo da je riječ o općoj ili lokalnoj anesteziji, uvijek se preporučuju isti savjeti za pripremu prije operacije. Anestezija može biti opća, regionalna ili lokalna. Opća izaziva stanje gubitka svijesti. Kod regionalne anestetik se aplicira u blizini živca ili leđne moždine kako bi se postigla neosjetljivost na bol jedne veće regije. Lokalna se koristi za manje zahvate.

“Svaki zahvat može se raditi pod općom anestezijom. Lokalna se može koristiti i za veće operacije, a regionalna anestezija spada u opće anestezije. No kako vas to ne bi bunilo recimo da se dobro držati istih pravila za sve operacije”, kaže dr. Miroslav Kinčl, plastični i opći kirurg iz Poliklinike Barbel.

Neka vas vaš liječnik dobro uputi o kakvoj je operaciji riječ. Pitajte ga sve što vas zanima i što vam nije jasno. A evo što možete sami napraviti prije zahvata.

  1. Ne konzumirajte hranu ni bilo kakve tekućine 6 sati prije operacije (Ni žvakaće gume, ni kavu, ni čaj!)

  2. Ako redovito pijete lijekove kao terapiju kroničnih bolesnika (povišen tlak, dijabetes, depresija i sl.) na dan operacije ih obavezno morate uzeti, u jutro uz mali gutljaj vode. Osim ako se prije toga niste o tome drugačije dogovorili s anesteziologom (po dolasku o tome obavezno obavijestite liječnika ili medicinsku sestru)

  3. Tjedan dan prije operacije ne uzimati lijekove s acetilsalicilnom kiselinom ASK (Andol, Aspirin i sl.)

  4. Ako ste alergični na bilo koji lijek, hranu ili sl. obavezno obavijestite liječnika i medicinsku sestru. Posebno je važna alergija na lokalni anestetik (vađenje zuba, mali kirurški zahvati kože)

  5. Skinuti svu šminku i sav nakit te lak sa noktiju (najmanje na palcu ili kažiprstu lijeve ruke). Kontakte leće i zubnu protezu skinuti neposredno prije operacije.

  6. Ponesite nalaze svih prije operacijskih obrada (ako ih već niste donijeli). Komplikacije operacijskog zahvata, anesteziološki upitnik te sve ostale obrasce nemojte zaboraviti. U anesteziološki upitnik potrebno je navesti sve prethodne bolesti i liječenja. Nenavođenje istih može biti opasno po sigurnost pacijenta i može ugroziti ishod liječenja ili operacije.

  7. Obucite i ponesite ugodno odjeću i obuću te stvari za osobu higijenu

  8. Morate biti sigurni da niste trudni, jer anestezija može biti opasna za plod.

Poslije operacije:

1. Po otpustu nije poželjno biti sam poslije operacije

2. Konzumirajte hranu i pića po uputstvu liječnika

3. Od analgetika koristite samo lijekove koje je preporučio vaš liječnik

4. Ne preporučuje se upravljanje motornim vozilom 24 sata nakon operacije

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo