Zdravlje

Zdravlje

Što sve uzrokuje bol u stopalu

Stopalo je jedini dio našeg tijela koji je uvijek u kontaktu s podlogom o koju se oslanjamo. Bez obzira stojimo li, sjedimo ili ležimo – jedan dio našeg stopala uvijek je opterećen. Naše stopalo nije dizajnirano za stajanje, već je pripravljeno za kretanje.

Zatvaranje stopala u čvrstu i estetski primamljivu, ali i funkcionalno neprihvatljivu obuću, dovodi pojedine dijelove naših stopala često pod povećana naprezanja. Pritom, smanjena gibljivost zglobova stopala smanjuje aktivnost malih mišića stopala koji s vremenom atrofiraju, smanjuje se njihova aktivnost i stopala se sve slabije prilagođavaju podlozi. Zato nam je sve teže kretati se bosima tijekom kratkog ljetnog razdoblja bez obuće. Starenjem dolazi i do stanjivanja masnog tkiva ispod pete, pa hod po tvrdim podlogama, a osobito i u obući tvrdog potplata može dovesti do pojave bolova ispod pete.

Haluks valgus

Najčešća deformacija stopala je haluks valgus (čukalj) koja se osobito često javlja u žena. Nerijetko započinje u adolescentskoj dobi, ova deformacija pospješena neadekvatnim uvjetima pri nošenju obuće brzo napreduje. Najčešće su smetnje u dobi 50-70 godina, a vrlo često javljaju se i obostrano.

Bol koja upućuje pacijenta liječniku uzrokovana je rastezanjem tkiva prednjeg dijela stopalu pri opterećenju, ali i iritacijom izbočine na bazi palca prilikom nošenja obuće. Nerijetko se javljaju ponavljajuće upala sluzne ovojnice (burze) na izbočenju (kvržici) s unutarnje strane korijena palca.

Petni trn

Jedno od najčešćih bolnih stanja je tzv. petni trn. Radi se o upali hvatišta vezivnog tkiva tabana u području pete, važnog u dinamici stajanja i hoda. Nadražaj nastaje radi preopterećenja tkiva pri osloncu i hodu po tvrdoj podlozi, najčešće u cipelama tvrdog potplata. Čim se pojavi bolnost u području pete potrebno je odmoriti stopalo, manje hodati, odmah u cipele staviti ortopedske uloške s omekšanjem ispod pete (jastučić) i početi koristiti obuću mekšeg potplata. Ujutro su tegobe vrlo izražene, pa je dobro odmah nakon ustajanja namočiti stopala u toploj vodi, provesti vježbe istezanja tkiva tabana i potkoljenice, te odmah ući u obuću s ortopedskim uloškom. Ako se tegobe ne smiruju savjetujemo obratiti se liječniku kojem na raspolaganju stoje terapija udarim valom, injiciranje kortizonoida u bolnu regiju, primjena noćnih udlaga za istezanje tkiva tabana, te na koncu i operacijski zahvat.

Metatarzalgija

Bolnost u području prednjeg jastučića tabana (metatarzalna regija) često se javlja prilikom promjene obuće (npr. duljeg hoda po tvrdoj podlozi u cipelama povišene pete, a tankog potplata). Takvo stanje javlja se češće u žena, s već izraženim spuštenim svodovima stopala. Rješenje je u odmoru bolnog stopala, korištenju cipela s nižom petom i mekanog đona, a trajno rješenje je izrada individualno prilagođenog ortopedskog uloška, uz redovito izvođenje vježbi istezanja i jačanja mišića potkoljenice i stopala.

Uganuće gležnja

Najčešća ozljeda koštano-zglobnog sustava čovjeka je uganuće gležnja (kako ga ljudi još zovu i skočnog zgloba, članka ili jednostavno „zgloba“). Kada hodamo gležanj je jako udaljen od trupa našeg tijela i poluga djelovanja sile koja djeluje na gležanj ovisna je o visini našeg tijela. Ta poluga je jako velika, pa je i opterećenje stoga vrlo veliko. Ako hodamo po neravninama, osobito u lošim cipelama (ljeti koristimo npr. japanke ili sandale, a zimi cipele plastičnog potplata), ili ako inače imamo rastezljivije ligamente – može doći do uganuća gležnja. Najčešće se taj zglob uvrće prema unutra, pa se oštećuju ligamenti s vanjske strane zgloba, ali – ovisno o položaju stopala – moguće su ozljede i drugih dijelova stopala. Ako vam se i dogodi uganuće gležnja važno je čim prije odmoriti nogu, podići ju u povišen položaj i pripremiti se za mirovanje kroz par dana. Odmah treba staviti led na gležanj, vrlo je važno da to hlađenje bude suho (npr. led u vrećici ili preko suhe krpe) kako ne bi nastale ozebline kože na mjestu primjene leda. Lediti treba 10-15 minuta, potom napraviti stanku od cca 30-tak minuta, a u tom vremenu pritisnuti elastični zavoj oko gležnja i podići nogu. Nakon stanke led se može ponovno primijeniti i tako nastaviti ponavljati kroz par sati.

Ukoliko je oteklina vrlo jaka, postoji bolnost prilikom pritiska na koštane dijelove oko gležnja ili ne možete stati na nogu radi bolova – treba odmah potražiti liječničku pomoć, napraviti rentgensko snimanje i utvrditi je li potrebno liječenje. Pokatkad je dovoljno samo postaviti longetu, a ako postoji koštani prijelom može biti potrebno i operacijsko liječenje. Dugotrajne tegobe poput bolova i oticanja gležnja mogu ukazivati na ozljedu hrskavice zgloba, što može biti indikator za artroskopsko liječenje ozljede gležnja.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo