Zdravlje

Zdravlje

Što trebate znati o masaži?

Foto: Shutterstock

Masažu se ne smije primjenjivati kod sljedećih stanja ili bolesti: povišene tjelesne temperature (iznad 37,5 °C), osobito kod akutnih upalnih procesa, npr. gnojnih procesa, furunkula, strepto i stafilodermije, flegmone i inficirane rane praćene limfadenomom, svih vrsta opeklina uzrokovanih različitim kemijskim ili fizičkim agensima (sunce, ultraljubičasto zračenje), upala vena i limfnih puteva, varikoznog sindroma te malignih procesa.

Vrlo je važno da masažu provodi fizioterapeut odnosno školovana osoba. Danas postoje i tečajevi za masaže, stoga masažu provode i osobe koje nisu možda toliko stručne, što neće biti problem kod zdravih osoba koje se masažom žele samo opustiti, ali ako je prisutan zdravstveni problem, bolje je potražiti pomoć stručnjaka.

Također je važan prostor, te osobna higijena terapeuta i higijena prostora u kojem se boravi. Stol treba biti ugodno mekan, tvrde podloge, širine 75-80 cm i dužine 200 cm, prekriven čistom plahtom ili ručnikom, prostorija treba biti ozračena i ugodno zagrijana, čistih površina, terapeut mora imati čistu radnu odjeću, čiste ruke. Najvažnije da se osoba na masaži osjeća ugodno, opušteno i da se prepusti svim ljepotama koje masaža pruža, kaže Vedran Kamenečki, bacc. fizioterapeut i Bowen terapeut u Salonu & Medispa Bellona.

Ovisno o djelovanju i upotrebi razlikujemo više vrsta masaža.

  • Medicinska masaža ima širok spektar primjene kod različitih tegoba, uz to ima i opuštajući učinak.
  • Sportska masaža se koristi prije neke aktivnosti da se ugriju mišići i meka tkiva budu spremna za veće aktivnosti, a po završetku aktivnosti da se mišići polako umire i odstrani sva mliječna kiselina iz njih.
  • Limfna drenaža je tretman koji se koristi protiv celulita, oteklina i problema venske i limfne cirkulacije. Osim toga, odlična je pomoć u rješavanju problema akni upravo zato što potiče izlučivanje otpadnih tvari i pročišćavanje organizma. Izvodi se sporim i vrlo blagim pokretima i pritiscima u smjeru protoka limfe, čime se potiče aktivnost limfnih čvorova. Za optimalne rezultate preporučuje se najmanje 10 tretmana.

  • Aroma masaža se izvodi esencijalnim uljima koja se odabiru ovisno o problemu koji se tretira, rezultatima koje se želi postići, ali ovisno i o željama. Možete birati između otprilike 500 esencijalnih ulja, a svako ima točno određena svojstva. Grejp i borovica koriste se u anticelulitnom tretmanu, komorač protiv oteklina, ružmarin za stimulaciju, ruža za opuštanje… Esencijalna ulja razrjeđuju se biljnim uljima, ulaze u krvožilni sustav, djeluju vrlo brzo i imaju dugotrajan učinak. Osim što pomažu u rješavanju brojnih problema izgleda, lica i tijela, esencijalna ulja vrlo su korisna i protiv stresa, za usporavanje starenja, za opuštanje i okrepu.
  • Refleksna masaža zasniva se na teoriji da je svaki organ tijela povezan s određenom, specifičnom točkom na stopalu i na dlanovima. Podražavanjem tih točaka djeluje se na određeni organ. Jagodicom palca terapeut izvodi digitopresuru određenih točaka i u smjeru koji ovisi o cilju koji se masažom želi postići. Rezultati se postižu već nakon 5-6 tretmana.
  • Anti-age masaža, pored ostalih učinaka, djeluje i na procese starenja tako da ih usporava, a istovremeno aktivira procese obnavljanja i oporavka struktura o kojima ovisi tonus i elastičnost kože, poboljšava protok krvi, a time i opskrbu stanica kisikom i hranjivim elementima.
 Nakon odstranjivanja šminke i pilinga izvodi se anti-age masaža u trajanju od 45 minuta. Sastoji se od drenažne masaže, modeliranja mišića, digitopresure i posebne lifting masaže. Za postizanje uistinu vidljivih promjena potrebno je anti-age masažu izvoditi 2-3 puta tjedno, a ukupno je potrebno 7-10 tretmana. Uz anti age masažu primjenjuju se i maske za tonus ili specijalne lifting maske, kaže Vedran Kamenečki, bacc. fizioterapeut i Bowen terapeut u Salonu & Medispa Bellona.     

Bowen masaža vraća organizam u ravnotežu i olakšava oporavak od bolesti 

Foto: Shutterstock, Anto Magzan/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo