Zdravlje

Zdravlje

Što trebate znati o tumorima glave i vrata? Na vrijeme prepoznajte 7 najčešćih simptoma

Foto: Shutterstock

Na najvećem svjetskom kongresu o tumorima glave i vrata 2014. godine u New Yorku, Jatin Shah, vodeći svjetski kirurg glave i vrata, uz potporu UICC-a (The Union for International Cancer Control) proglasio je 27. srpnja Danom svjesnosti o tumorima glave i vrata.

U Hrvatskoj će tek svaki deseti stanovnik znati bar približno objasniti pojam karcinoma glave i vrata. Niti u razvijenim zemljama zapadnog svijeta nije ništa drugačije. To zapravo začuđuje s obzirom na to da je planocelularni karcinom glave i vrata peti najučestaliji karcinom ljudi u svijetu, te predstavlja 6% svih zloćudnih bolesti.

Kirurgija štitnjače – kako se operira danas uz suvremene tehnologije

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svake godine u svijetu imamo oko 500 000 novootkrivenih bolesnika, od čega ih 200 000 izgubi bitku s tumorom. Što se Hrvatske tiče, Registar za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo godišnje registrira oko 1000 novootkrivenih bolesnika. Registri bilježe da je bolest karakteristična za muškarce nakon pedesete godine života, a na svakih šest bolesnih muškaraca dolazi tek jedna žena.

Kako definirati tumore glave i vrata?

U užem smislu termin se odnosi na skupinu biološki sličnih zloćudnih tumora koji nastaju na sluznici gornjeg probavnog i dišnog sustava. Ovu skupinu čine planocelularni karcinomi usne šupljine (jezika i dna usne šupljine), ždrijela (tonzila, mekog nepca, korijena jezika i početnog dijela jednjaka), te karcinomi grkljana.

Simptomi

Planocelularni karcinomi glave i vrata značajno narušavaju kvalitetu života bolesnika. Rast tumora izaziva intenzivne bolove, anatomska izobličenja i promjene u govoru. Napredovanjem tumora ugrožene su osnovne životne funkcije; disanje i gutanje. Osim fizičkih promjena, tumor i terapijski postupak, imaju brojne negativne psihičke i socioekonomske posljedice.

Najčešći simptomi i znakovi karcinoma glave i vrata su:

  1. bezbolan čvor na vratu koji raste (često prvi i jedini simptom bolesti)
  2. bezbolne bijele ili crvene mrlje i izrasline na sluznici usta, jezika i ždrijela
  3. ranice u usnoj šupljini, jeziku i ždrijelu koje ne cijele, spontano krvare, te su praćene neugodnim mirisom
  4. otežano i bolno žvakanje ili gutanje, koje je praćeno padom tjelesne težine
  5. bol prilikom gutanja koja se širi prema uhu
  6. promuklost ili promjena boje glasa koja traje duže od tri tjedna, a nije povezana s prehladom
  7. otežano disanje

Iako su glava i vrat lako dostupni svakodnevnom pregledu, neki tumori rastu podmuklo, bez simptoma, posebno oni na korijenu jezika i početnom dijelu jednjaka. Bolesnici nerijetko dolaze u uznapredovaloj fazi bolesti s ugroženim osnovnim životnim potrebama: otežanim disanjem (gušenjem) i s nemogućnošću normalnog uzimanja hrane.

Zašto nastaju planocelularni karcinomi glave i vrata?

Pušenje i pretjerana konzumacija alkohola dva su najvažnija čimbenika razvoja planocelularnog karcinoma glave i vrata. Smatra se da su oni zajedno odgovorni za 90% svih karcinoma glave i vrata. Početak pušenja u ranoj životnoj dobi i velik dnevni broj popušenih cigareta kroz dugi niz godina prepoznati su kao glavni promotori tumora. Rizik razvoja karcinoma gornjeg dišnog i probavnog sustava je za pušača koji dnevno potroši kutiju cigareta trinaest puta veći u usporedbi s nepušačem.

Pasivno pušenje također je prepoznat kao rizičan faktor za razvoj karcinoma, a primijećen je prije svega kod žena s karcinomom jezika koje nikada nisu aktivno pušile, niti uživale u alkoholu. Svakodnevna ovisnost o alkoholnim pićima uz neredovitu i neuravnoteženu prehranu, siromašnu svježim voćem i povrćem podjednako je važan predisponirajući faktor.

Krajem prošlog stoljeća broj bolesnika s karcinoma glave i vrata počeo je lagano opadati. Razlog je ležao u prepoznavanju rizičnih čimbenika koji su postali socijalno nepoželjni. Ponajprije se misli na pušenje, a manje na alkohol. Međutim u zemljama zapadne Europe te SAD-u primijećena je povećana pojava karcinoma usne šupljine i ždrijela; posebice tonzila i korijena jezika. Studije su pokazale da se radi o karcinomima koji su povezani s infekcijom humanog papiloma virusa; sojeva HPV 16 i HPV 18.

U SAD-u je prema istraživanjima 40-80% svih karcinoma ždrijela uzrokovano HPV-om, a u Europi ta se brojka mijenja od 90% u Švedskoj pa sve do 20% u zajednicama koje karakterizira ekscesivno pušenje cigareta. Incidenciji pridonose pretežno bolesnici mlađe životne dobi, između 20 i 40 godina starosti, bez anamneze prethodnog uživanja nikotina i/ili prekomjernog konzumiranja alkohola. Smatra se da su HPV pozitivni tumori glave i vrata spolno prenosiva bolest. Jasna je povezanost između seksualnog ponašanja i rizika razvoja planocelularnog karcinoma koji je HPV 16 pozitivan.

Karcinomi štitnjače – bolest kod koje je kirurški zahvat glavna terapija

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo