Zdravlje

Zdravlje

Što vam doktori ne govore o autoimunim bolestima?

Osim terapija koje vam propiše liječnik, pojavu autoimunih bolesti možete spriječiti ili na njih utjecati promjenom stila života.

Smatra se da u Hrvatskoj između 3 i 8 posto populacije boluje od neke autoimune bolesti, a među oboljelima se može pronaći čak 75 posto žena.

Postoji oko 40 poznatih autoimunih bolesti, no neki izvori navode i njih 65, odnosno 80, a razlog njihove pojave još nije jasan. Ono što se o njima zna da geni imaju vrlo veliku ulogu te da čak i virusi i bakterije mogu biti njihovi okidači.

No, također je važan i stil našeg života, pa tako intenzivan stres, loša prehrana, pušenje i premalo kretanja imaju veliku ulogu u tome hoće li se stanice našeg tijela okrenuti jedne protiv drugih.

Navodi se kako postoji niz onih autoimunih bolesti koje još nisu točno definirane, no oboljela osoba osjeti kako nešto nije u redu. Najčešća autoimuna bolest je reumatoidni artritis, dok ju u stopu prate Crohnova bolest, celijakija, Hashimotova bolest te dijabetes tipa 1. Često je problem kod same dijagnoze pošto su simptomi vrlo slični: bol u zglobovima, temperatura, osjećaj slabosti, kao i gubitak na težini, a oni vas mogu pratiti godinama, odnosno bolest se može sporo razvijati.

Što trebate znati o autoimunim bolestima?

  • smatra se da ključnu ulogu u razvijanju i kontroliranju autoimunih bolesti ima faktor stila života – što jedemo, koliko se krećemo, imamo li potporu obitelji, s čime se susrećemo svakodnevno – to se odnosi čak i na zagađenje i toksine kojima smo izloženi svakodnevno 

  • propisana terapija neće pomoći upravo kod tih “vanjskih” faktora koji utječu na pojavu bolesti, a neće izabaciti niti sve ono štetno što se već nalazi u našem organizmu

  • prehrana je ključna jer morate unositi dovoljan udio vitamina, minerala i masnoća koji će održavati vaše tijelo zdravim

  • morate izbjegavati stresne situacije i naučiti se nositi sa stresom bolje

  • vježbanje je također jedan od načina na koji možete poboljšati svoje zdravstveno stanje

Upravo ove činjenice o autoimunim bolestima, kao i bolestima općenito, prvi su korak ka boljem zdravstvenom stanju. Kod dijagnoze nekih autoimunih bolesti saznat ćete i koji je bio mogući okidač bolesti te ga svakako ubuduće izbjegavajte.  

Pročitajte 5 savjeta kako stvoriti odličan odnos s liječnikom, a pogledajte i što znače zvukovi vašeg tijela, poput šuma u ušima i škljocanja koljena.

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo