Zdravlje

Zdravlje

Što vam se događa u prvih nekoliko dana nakon srčanog udara

Shutterstock

Ovisno o težini srčanog udara, liječenju kojem ste bili podvrgnuti i vašoj obiteljskoj situaciji (ima li se tko pobrinuti za vas), u bolnici ćete vjerojatno provesti između tri i pet dana. To je period intenzivnog nadzora i provjere općeg stanja organizma koje se može drastično promijeniti.

Prvih 24-48 sati nakon srčanog udara period je u kojem je vaše stanje još uvijek nestabilno. Ovo vrijeme vjerojatno ćete provesti na odjelu intenzivne njege u sklopu klinike za kardijalnu kirurgiju ili klinike za bolesti srca i krvnih žila gdje će stručno osoblje dananoćno nadzirati vaše stanje.

Je li srčani udar ili zastoj srca? Znate li prepoznati razliku?

Što vas očekuje na bolničkom odjelu

Liječnik i bolničko osoblje pomno će pratiti i razinu šećera u vašoj krvi.

Kod nekih pacijenata nakon srčanog udara vrijednosti šećera naglo porastu. Ako se to dogodi, možda će vam trebati liječenje inzulinom da bi se vrijednosti barem donekle normalizirale.

Kao posljedica srčanog udara u vašem se organizmu mogu pojaviti drugi zdravstveni problemi. Na primjer, vaše srce možda više neće jednako učinkovito provoditi krv po tijelu, ili može doći do poremećaja u kontroli električne aktivnosti srca.

Zdravlje srca – što jesti, a što obavezno izbjegavati?

Prvih nekoliko dana osjećat ćete se vrlo umorno i to je posve normalno. Pokušajte ograničiti posjete u bolnici na najuži obiteljski krug i neka uvijek budu kratki. Na odjelu kojem ležite prehrana je vjerojatno prilagođena vašem stanju.

Upozorite bliske osobe da vam ne donose u bolnicu nikakvu tešku hranu jer ona dodatno opterećuje rad srca. Jedite male obroke u kraćim vremenskim razdobljima kako biste svome srcu olakšali rad i oporavak.

Kod većine pacijenata već nakon dan-dva srce se polako smiruje, rizik od novog srčanog udara se smanjuje i više ne postoji potreba za intenzivnim praćenjem vašeg stanja. Tada se s intenzivne njege selite na odjel gdje ćete se polako vraćati uobičajenoj rutini i odraditi dodatne pretrage koje liječnik odredi.

Ukoliko nalazi pokažu bilo kakva stanja u pozadini, poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa ili povišenog kolesterola liječnik će vam prepisati potrebnu terapiju.

Također, upozorit će vas na sve čimbenike rizika i promjene koje morate uvesti u način života kako bi na najmanju moguću mjeru sveli rizik od drugog srčanog udara.

Skriveni simptomi koji ukazuju na to da biste mogli imati srčani udar

Povratak kući

Možda brzo ustanovite da ste zaboravili većinu onoga što su vam liječnik i sestre govorili, osobito prvih dana u bolnici. Nemojte se ustručavati postaviti pitanja o onome što vas zanima, a tu su i članovi vaše obitelji s kojima možete razgovarati o onome što se događalo.

Kod srčanog udara “zlatni sat” spašava život. Prepoznajte simptome i reagirajte odmah!

Ako ste u mogućnosti, zamolite nekog člana obitelji da prvih nekoliko dana ili tjedana živi s vama. Možda ćete se tako osjećati sigurnije.

Prije nego što napustite bolnicu, trebate dobiti informacije o rehabilitaciji srca i informaciju o tome kada s njom započeti. Dobit ćete i lijekove. Liječnik ili medicinska sestra trebaju biti posve sigurni da ste razumjeli kako i kada uzimati svaki od ovih lijekova i kako osigurati dodatnu zalihu prije nego vas otpuste iz bolnice.

10 simptoma srčanog udara

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo