Zdravlje

Zdravlje

STOP bolovima u želucu! Liječite na vrijeme i spriječite ozbiljnije bolesti

Znate li da želudac u 70 godina preradi oko 50.000 litara tekućine i dnevno proizvodi 2 do 3 litre želučanog soka? Ovo su samo neka od saznanja koje imamo kada promišljamo koliko je znakovita uloga želuca u svakodnevnom konzumiranju hrane. Većina osoba je jednom ili više puta osjetila bolove u želucu.

Želučane tegobe jedan su od najčešćih zdravstvenih poteškoća zbog kojih u novije vrijeme pojedinci traže liječničku pomoć. Želučane bolesti ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog načina života.

Uzroci želučanih problema

Poremećaj ravnoteže između uloge koju ima sluznica želuca i količine izlučenih želučanih sokova jedan je od uzroka nastanka smetnji i bolova u želucu. Za posljedicu osoba ima žgaravicu, bol u trbuhu, težinu u želucu, nadutost, podrigivanje ili mučninu. Ako se smetnje ne liječe na pravilan način problemi mogu eskalirati do vrlo ozbiljnih bolesti. Kao uzroke bolova u želucu stručnjaci navode najčešće trigere kao što su masna i začinjena hrana, kontinuirana izloženost stresu, u pojedinim slučajevima neki lijekovi i nezaobilazna Helicobacter pylori.

Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizirane u gornjem dijelu probavnog sustava te se javljaju tijekom konzumiranja/probavljanja hrane. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi (prosječna dob je 55 godina) i pogađa podjednako oba spola, s nešto većom učestalošću u muškaraca. Prema nekim istraživanjima trećina populacije pati od navedenih problema. Velik broj dispetičnih bolesnika ima oštećenje gornjeg dijela gastrointestinalnog sustava peptični ulkus želuca ili dvanaesnika. Bolesnici se žale na sljedeće simptome; kao što je bol, osjećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.

Kod liječenja dispepsije važno je promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).

Nadraženi želudac (funkcionalna dispepsija)

Do dijagnoze „nadraženi želudac“ najčešće se dolazi zbog mučnine, osjećaja punine, nadutosti u crijevima, žgaravice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca liječnik će postaviti nakon detaljne obrade koja u konačnici ne definira organski uzrok za nastavan opisanih poteškoća. Na pojavu simptoma velikim dijelom utječe stil života, loše prehrambene navike, nepodnošljivost na neke od namirnica, konzumiranje alkohola, pušenje i izloženost stresu. Konzumiranje ljekovitog bilja – čajni pripravci umjesto gaziranih napitaka i kave mogu uvelike smanjiti poteškoće.

Gastritis

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Pod gastritisom mislimo na upalne bolesti sluznice želuca. Akutni gastritis definiran je iznenadnim i prolaznim stanjem bolova u želucu za razliku od kroničnog koji traje duže vrijeme. Dijetalna prehrana, topli napitci od ljekovitog bilja zasigurno će dati dobre rezultate.

Većina osoba s povremenim bolovima u želucu nema gastritis, ali u situaciji kada se sluznica želuca upali osobe mogu osjećati nelagodu popraćenu jakim bolovima u želucu. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem dijelu trbuha, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija Helicobacter pylori.

Gastritis za posljedicu često ima ulkusnu bolest, koja je poznatija pod nazivom čir na želucu te čir na dvanaesniku. Metode samopomoći u takvim situacijama ne daju očekivane rezultate stoga je posjet liječniku neizostavan i obavezan.

Čimbenici rizika za želudac

Bezbroj je čimbenika koji mogu dovesti do bolova u želucu. Jedan od značajni je stres kojem su sve više izložene osobe različitih dobnih skupina. Konzumacija alkohola zasigurno može doprinijeti razvoju želučanih problema. Kava kao „nacionalno piće„ ako se konzumira u pretjeranim količinama može izazvati želučane poteškoće. Neredovita i nekvalitetna prehrana kao što je hrana bogata mastima, začinjena hrana, hrana obogaćena aditivima i konzervansima doprinose razvoju želučanih poteškoća. Upotreba određenih lijekova uz prisutnost nekih drugih bolesti samo su neki od čimbenika koji dovode do bolesti želuca.

Kada je bol u želudcu znak za uzbunu

Kao što se simptomi od osobe do osobe razlikuju tako pojedine osobe zbog iznenadne bole u želucu traže stručnu pomoć. Za druge će povraćanje i jaka nadutost biti glavni simptom zbog kojeg će otići na liječnički pregled.

Zapamtite, znak za uzbunu svakako je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodgodiva.

Autor: Dubravka Šimunović

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo