Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci objasnili zašto koronavirus ubija više muškaraca nego žena

Razlika u spolovima opet otvara brojna pitanja.

Još su u veljači stručnjaci iz Centra za kontrolu bolesti i prevenciju u Kini objavili veliku studiju o koronavirusu. Jedan se zaključak posebno ističe a ukazuje na nejednakost posljedica kod muškaraca i žena, iako su oba spola podjednako podložna zarazi, stopa smrtnosti kod muškaraca je veća. Od 72,314 slučajeva koje su proučavali, 2.8 posto zaraženih muškaraca je umrlo, u usporedbi s 1.7 posto žena.

Iako ne postoje druge studije, primjećeno je da se slično događa i u drugim državama.

Razlika se primijetila analizom podataka epidemije SARS-a i MERS-a, koje su također uzrokovane koronavirusom. Tijekom pandemije gripe 1918. godine, procjenjuje se da je život izgubilo 50 milijuna ljudi, a odrasli muškarci su i tad bili u rizičnijoj skupini.

Razlika u spolovima, kad je u pitanju smrtnost povezana s COVID-19, otvara mnoga pitanja i puno je toga što još ne znamo o ovo bolesti, izjavio je prof. dr. Ryan Steele, sa Sveučilišta Yale.

“Ako gledamo generalno, muškarci češće pate od stanja koja su povezana s lošijim ishodom zaraze, poput kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa“, dodao je te pojasnio kako se primjećuju i razlike bez obzira na postojanje određenih bolesti, pa i kod djece, muški spol doživljava gore posljedice.

“To bi moglo ukazivati na razliku u imunološkom odgovoru kod spolova, a na to do danas nismo obraćali toliko pažnje.“, dodaje Steele.

Žene imaju snažniju imunološku reakciju od muškaraca kada je u pitanju borba protiv infekcija, a moguće je da i hormoni igraju veliku ulogu. Dok testosteron potiskuje infekciju, estrogen može aktivirati stanice koje su uključene za antivirusni odgovor.

Druga teorija govori o tome kako su muškarci podložniji, kako zarazi tako i smrtnom ishodu, jer je puno više pušaća muškaraca.

Ovih sedam dijelova tijela nikada ne smijete dirati rukama!

Jedna je studija iz Kine pokazala, objavljena u veljači u magazinu New England Journal of Medicine, kako pušači čine 26 posto pacijenata koju su ostali na intenzivnoj njezi ili su umrli zbog koronavirusa. Osim štetnosti dima, moguće je da su pušači u rizičnoj skupini zbog stalnog diranja rukama cigarete pa i lica.

Dr. Bhanu Sud, infektolog iz Kalifornije dodaje kako je snaga imuniteta vezana za starost osobe, pitanje je li pušač ili ne, pije li alkohol ili neke lijekove, te kakvo mu je zdravstveno stanje.

Genetika isto igra veliku ulogu, smatra dr. Sud, ali isto tako dodaje da je ipak potrebno puno više analiza.

Ako bolesnicima s COVID-19 nedostaje vitamina D, hitno im treba uvesti nadoknadu! Zašto?

“Tek sad počinjemo razumijevati da je dosta komplikacija vezano za COVID-19 pod utjecajem pretjerane reakcije imunološkog sustava koja vodi do spomenutih komplikacija”, smatra Sud te dodaje kako će razumijevanje ovog problema biti krucijalni pri pronalasku lijeka koji djeluje na ovu infekciju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo