Što mislite, koji je dio vaše kuće najprljaviji?
Kriju li prostorije u kojima živimo pravo leglo bakterija i virusa? Na što svi mi obraćamo najviše pažnje kad čistimo, a što to preskačemo? Naša sugovornica Marijana Šimunić Raič iz servisa eko dom otkriva kako je većina stanova koje oni čiste vrlo uredna, i ako to nerado otkriva, ponekad se ipak dogodi da pronađu i mrtve miševe ili druge neugodnosti…
“Primjećuje se da ljudi najčešće paze na higijenu kupaonica i toaleta, a neka su istraživanja pokazala kako se u našim kuhinjama nalazi puno više bakterija i nečistoća nego u kupaonici. Bakterije se posebno vole nastaniti na spužvicama za pranje posuđa, daskama za rezanje namirnica i sudoperu – koji se vrlo lako dezinficira ako ga dobro operete limunom. Zavjese od ne prirodnih materijala ljudi također rijetko peru, a one su često izvor gljivica, pa i bakterija”, napominje sugovornica te dodaje da je česta greška korištenje agresivnih sredstava za čišćenje koja sigurno uništavaju bakterije, ali pritom ne biraju pa uništavaju i one dobre. Isto tako štetno djeluju na organizam. Krivo je mišljenje da dom mora biti potpuno sterilan, jer neotpornost na određene bakterije također može dovesti do bolesti.
Kako očistiti kuhinju koristeći samo sol – genijalan trik!
Kako biste izbjegli neugodne posljedice agresivnih sredstava, napravite sami univerzalno sredstvo za čišćenje!
Univerzalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju
U bocu sa špricom ulijete dva prsta bijelog alkoholnog octa, prst alkohola te dodate 30 kapi eteričnih ulja (eukaliptus globulus, bor, jela, lavandin, naranča, palmarosa, čajevac, geranij, paprena metvica, timijan..) jer ona dokazano djeluju antibakterijski i antivirusno.
Dodajte i malo ekološkog sredstva za pranje posuđa te vodu. S tim sredstvom možete čistiti skoro sve površine (osim mramora), a time ih i dezninficirate.
8 tajnih sastojaka koje bi trebali dodati odjeći u pranju: Za čaroban miris i bez mrlja
Ana Abrahamsberg/Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock