Zdravlje

Zdravlje

Sve je krenulo od otežanog hoda, da bi na kraju zbog tromba bio u smrtnoj opasnosti

Ono što je u početku izgledalo kao nužan odlazak na ortopedski pregled našem poznatom televizijskom voditelju i uredniku Ljudevitu Grguriću Grgi na kraju je ispalo od životne važnosti.

Iako se zbog lošeg hoda u početku činilo da mu je potrebna samo ortopedska pomoć, nakon pregleda color dopplerom – dijagnosticirana mu je duboka venska tromboza.

Zdravstveni problemi počeli prije tri godine

Dr. Zlatko Čačić, voditelj Centra za liječenje proširenih vena SB Arithera, koji je bolest i otkrio, hitno ga je uputio na bolničko liječenje, a gospodin Grga nam danas kaže: “To je čovjek koji mi je doslovno spasio život!”

Moji su zdravstveni problemi počeli prije tri godine za vrijeme jogginga u kojem sam gotovo svakodnevno uživao. Naime, toga sam dana, trčeći uobičajenom rutom, u jednom trenutku osjetio oštru bol u predjelu Ahilove tetive lijeve noge. Iako sam do kuće došao šepajući, isprva nisam bio previše zabrinut, vjerujući da je ozljeda minorna i da ću je riješiti sam, uz led i držanje noge na povišenome, kaže nam Ljudevit Grgurić te ističe kako ga je nakon toga tada počela mučiti i spoznaja da je, umjesto olakšanja, bol postajala sve veća i veća.

“Budući da bol, kao i otežani hod i nakon desetak dana nisu prolazili, odlučio sam otići u jednu privatnu ordinaciju, gdje su nakon snimanja noge ultrazvukom utvrdili da je u pitanju ipak djelomična ruptura Ahilove tetive. Nakon saniranja ozljede krenuo sam na fizikalne terapije u Kliničku bolnicu Sveti Duh. No nakon tih ranojutarnjih terapija zamijetio bih da mi noga poslije podne ili navečer opet otiče, zbog čega sam odlučio odlaziti privatno i na limfne drenaže, misleći da će tako otok splasnuti. Kasnije će se pokazati da su me upravo te fizikalne terapije i limfne drenaže mogle odvesti na drugi svijet. Nikada neću zaboraviti dan kada su mi iz marketinga Hrvatskog radija javili da sam pozvan na sastanak u Specijalnu bolnicu Arithera na razgovor o poslovnoj suradnji. Tamo su uočili moj otežani hod, predložili da ozljedu pogleda i njihov ortoped, a nakon pregleda poslan sam radiologu dr. Zlatku Čačiću koji mi je doslovno spasio život”, govori nam gospodin Grga i objašnjava:

Naime, kada je dr. Čačić obavio pregled color dopplerom, pogledao me je i sa zabrinutim izrazom na licu izrekao riječi koje ću pamtiti do kraja života: „Grga, moram vam reći nešto što neće zazvučati nimalo ugodno, ali vi ste u smrtnoj opasnosti! I, zato sada odmah idete u bolnicu!” Doslovno tim riječima. Dr. Čačić tada mi je objasnio da u mojoj dubokoj veni vidi tromb i odmah su me prebacili u Kliničku bolnicu Merkur. Nerijetko i danas pomislim da su fizikalne terapije i pritisci tijekom limfne drenaže mogli pokrenuti tromb.

A onda bih imao tri opcije za odlazak na drugi svijet: srčani udar, moždani udar ili emboliju pluća – kaže nam voditelj koji je u bolnici proveo desetak dana uz strogo mirovanje i uzimanje lijeka koji sprečava stvaranje ugrušaka u krvi.

Simptomi tromboze: Kako prepoznati da se u vašem tijelu događa nešto po život opasno

“Još i danas uzimam tu antikoagulantnu terapiju koju hematološki prati na Merkuru prof. Slobodanka Ostojić Kolonić, a svaka tri mjeseca u Aritheri stanje vena redovito prati moj anđeo čuvar dr. Čačić.”

No nakon izlaska iz bolnice kod Ljudevita Grgurića javio se i novi problem – pogrešan način hodanja.

“Naime, ja sam nesvjesno počeo štedjeti lijevu nogu, a na desnu preuzimao sve više težine i funkcija. Zbog ovog disbalansa u hodu lijeva je noga, budući da nije radila kao ranije, počela naprosto atrofirati! Tako sam ja stjecajem okolnosti spoznao još jednu istinu, da je naše tijelo izuzetno sofisticirani sustav u kojem apsolutno sve mora biti u balansu. U Aritheri su mi predložili fizikalnu terapiju na koju idem redovito, svakoga dana.”

Kombinacija ljudskog znanja i vrhunske tehnologije ovdje se pokazala dobitnom kombinacijom.

Koliko je naše tijelo sofisticiran sustav, vidi se i po nekim vježbama koje zahtijevaju vrlo suptilne pokrete. Tu su i kompjutorske igrice koje, naravno, ne igram joystickom, već nagibom tijela i nogama što pomaže da ispravim pogrešan obrazac kretnji koji je moj mozak tijekom proteklog vremena usvojio. A kada mozak prihvati neki novi obrazac ponašanja, potrebno je vrijeme i ustrajna vježba da se opet vrati na onaj stari. Kod mene još postoji manji disbalans u hodu, ali neusporediv s ranijim stanjem. Iako nema velike nade da će se duboka vena lijeve noge rekanalizirati, utješna je naznaka da će njenu funkciju preuzeti druge vene. I zbog toga je važno jačati nogu koja je bila ozlijeđena kako bi se lijeva i desna noga uskladile, a mišići pomogli krvotoku, optimističan je Ljudevit Grgurić.

Neotkrivena duboka venska tromboza može završiti fatalno     

“Kod povreda potkoljenice, bilo da li se radi o kosti ili mišiću, uvijek postoji šansa za razvoj tromboze. Prilikom pregleda pacijenta color dopplerom sumnja je potvrđena – dijagnosticirana je duboka venska tromboza. U veni koja prolazi uz koljeno do prepone prema srcu nalazio se tromb koji se klatio i bio je na samoj granici otkidanja. Pod kontroliranim uvjetima pacijenta smo uputili na hitno bolničko liječenje koje je podrazumijevalo strogo mirovanje i adekvatnu antikoagulantnu terapiju. Kontrolni pregledi upućivali su na uredno liječenje tromboze, no nažalost razvila se retromboza koja se liječi dugotrajnom terapijom sredstvima protiv zgrušavanja krvi. U slučaju da se duboka venska tromboza nije na vrijeme otkrila, moglo se dogoditi širenje tromba u femoralnu glavnu venu, otkidanje tromba te plućna embolija koja, nažalost, može završiti fatalno. Pravovremenom dijagnostikom i liječenjem pacijentu je spašen život”, objašnjava dr. Zlatko Čačić, voditelj Centra za liječenje proširenih vena, SB Arithera. 

Koji su simptomi i kako si pomoći? Sve više muškaraca boluje od proširenih vena nogu kao i 40 posto žena!

Foto: Arithera 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo