Zdravlje

Zdravlje

Sve o katarakti (sivoj mreni) u 10 pitanja i odgovora

Imate li u obitelji osobu stariju od 65 godina, znajte da je preko 60% šanse da taj član obitelji dobije ili već ima sivu mrenu. Siva mrena jedan je od najčešćih uzroka sljepoće, a kako je dijagnosticirati i liječiti, objašnjava dr. sc. Nadežda Bilić iz Poliklinike Bilić Vision.

1. Što je katarakta (siva mrena) i kada se javlja?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Nastaje postepeno, poremećajem u strukturi i pigmentaciji leće, najčešće u starijoj životnoj dobi (senilna katarakta). To je prirodni proces starenja očne leće, ali je pojava sive mrene moguća i u bilo kojem trenutku života. Npr. prilikom rođenja – prirođena siva mrena, traumatska siva mrena – nakon udarca, mrena izazvana ionizirajućim zračenjem ili dugotrajnim uzimanjem lijekova (kortikosteroidi), tijekom života vezano uz bolesti oka (npr. uz glaukom) ili sustavne bolesti organizma (šećerna bolest) itd.

Operacija katarakte za dobar vid bez obzira na godine

2. Kako prepoznati pojavu katarakte?

Pojavom zamućenja u očnoj leći (katarakta) postepeno dolazi do pada vidne oštrine, promjena u zamjećivanju boja, kontrastu te je često prisutno zablješćivanje zbog refleksije zraka svjetla o zamućeni sadržaj očne leće. Osim pada vidne oštrine i boja koje sve više blijede, privremeno može doći do promjene u jakosti očne leće, što omogućuje pacijentu da u početnoj fazi stvaranja sive mrene može čitati bez naočala. Radi se o prolaznoj fazi čiji se učinak kasnije gubi kako mrena napreduje.

3. Može li se siva mrena (katarakta) liječiti i drugim metodama osim operacijom?

Nije moguće sivu mrenu liječiti ni kapljicama, niti tabletama vitamina, kao što neki pokušavaju. Jedina metoda liječenja sive mrene (katarakte) je operativna metoda. Danas se kao najmodernija metoda primjenjuje ultrazvučna operacija sive mrene (fakoemulzifikacija). Klasična, ekstrakapsularna operacija sive mrene polako se napušta. Posljednjih nekoliko godina predstavljeni su i aparati koji omogućavaju djelomično korištenje femtosecond lasera u operaciji sive mrene. Još uvijek nisu u široj upotrebi, uglavnom zbog visoke cijene aparature.

sivamrena

4. Može li se jednom odstranjena siva mrena ponovo pojaviti?

Nakon što je operacijski odstranjena, siva mrena ne može ponovo “narasti”. No moguće je da s vremenom (mjesecima, a nekad i godinama nakon operacije sive mrene) dođe do zadebljanja stražnje kapsule leće koju ostavljamo u oku prilikom operacije da bismo na nju prislonili umjetnu leću koju ugrađujemo u oko. Ovakvo zadebljanje naziva se “sekundarna katarakta“, uzrokuje pad vidne oštrine, a moguće ga je odstraniti upotrebom Yag lasera uz trenutačnu rehabilitaciju vida.

5. Je li moguće operacijom katarakte ukloniti i dioptriju?

Operacijom katarakte moguće je ukloniti i dioptriju pa se takvi zahvati nazivaju i refraktivna kirurgija na očnoj leći. Ako se u oko ugradi tzv. jednožarišna leća, pacijent može vidjeti samo daljinu, a za čitanje mora koristiti naočale. Ako ugradimo toričnu leću, korigirat ćemo astigmatizam. Ukoliko se pacijent želi riješiti naočala i za daljinu i za blizinu, tada se nakon odstranjenja njegove zamućene leće u oko ugrađuje umjetna, tzv. višežarišna ili multifokalna, progresivna leća, koja uklanja sve oblike grešaka vida i omogućuje život bez naočala. Leća se ugrađuje iza očne šarenice i ostaje učvršćena u toj poziciji do kraja života pacijenta.

6. Kako se pripremiti za operaciju katarakte?

Budući da se danas operacija katarakte izvodi najčešće u kapljičnoj anesteziji, nisu potrebne klasične laboratorijske i kliničke predoperacijske pretrage. Na dan operacije pacijent uzima sve lijekove koje i inače koristi.

7. Je li moguće učiniti pregled i operaciju mrene isti dan?

U nekim slučajevima praktički je moguće nakon pregleda pristupiti operaciji sive mrene, ukoliko je na raspolaganju izmjerena očna leća koja se ugrađuje umjesto naše odstranjene leće. Ponekad, kada se leće moraju naručiti, kao u slučaju toričnih i višežarišnih leća, potrebno je pričekati nekoliko dana ili 1-2 tjedna da se naručena leća isporuči.

U Poliklinici Bilić Vision operaciju sive mrene izvodimo ultrazvučno u kapljičnoj anesteziji na bazi dnevne kirurgije, pa pacijent poslije operacije odlazi kući. Moguće je ugraditi jednožarišne ili višežarišne intraokularne visokokvalitetne leće prema potrebama pacijenta.

8. Operacijske tehnike uklanjanja sive mrene ili katarakte

Ne treba čekati da mrena “sazrije” da biste se odlučili za uklanjanje zamućene očne leće, već se operacija izvodi rano, na početku pojave zamućenja. To omogućuje lakše uklanjanje zamućene leće, koristi se manja energija ultrazvuka kojim se izvodi operacija, a oporavak pacijenta je brži, uz manju mogućnost komplikacija.

Zahvat je kratak i praktički bezbolan, operacija traje petnaestak minuta, a izvodi se kroz mali rez od nekoliko milimetara na granici između rožnice i bjeloočnice. Nakon operacije, pacijent odmah odlazi kući.

9. Poslijeoperacijski oporavak i kontrolni pregledi

Poslijeoperacijski oporavak vrlo je brz, praktički unutar nekoliko dana, no u pravilu lijekove (kapljice i mast kortikosteroida) treba koristiti tijekom dva tjedna. Toliki period potreban je prije nego se vratimo našim uobičajenim aktivnostima. Ako radite uredski posao, povratak na posao moguć je već nakon nekoliko dana. Prva dva tjedna ne preporučuje se plivanje u bazenu, sauna, dizanje tereta ili dublje saginjanje, da bi se omogućilo operiranom oku da zaraste bez komplikacija ili upale. Unutar mjesec dana u pravilu su potrebne 2-3 kontrole na kojima se provjerava vidna oštrina, zarašćivanje reza i izgled oka, te se nakon mjesec dana ordiniraju naočale za čitanje ukoliko je ugrađena jednožarišna leća.

10. Mogu li se operirati oba oka u istom danu?

To je moguće, no nije preporučljivo. I u svijetu je praksa da se najprije operira jedno oko, a najranije za tjedan dana drugo. Ovaj vremenski razmak potreban je da se vidi da je operirano oko u redu, da nema upale ili drugih komplikacija, pa kad je jedno oko osposobljeno za gledanje, može se pristupiti operaciji drugoga oka.

Poliklinika Bilić Vision Zagreb, Ksaverska cesta 45
Tel: 01 4678 444
info@bilicvision.hr www.bilicvision.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo