Zdravlje

Zdravlje

Svima treba pedikura! No, koja vrsta je baš za vas i koje su najčešće greške kućne pedikure?

I dok tokom cijele godine redovito kod stručnjaka njegujemo kožu lica, pa čak i tijela, odlazimo na masaže, pilinge, šišanje i njegu kose, kod pedikera pak najveća gužva vlada upravo tik pred ljetne godišnje odmore.

Iako za lijepa i njegovana stopala nije dovoljno na pedikuru otići jednom godišnje, pogotovo ne ako ste skloni raznim problemima i bolestima stopala, dobro je da se za njih kod profesionalaca pobrinete makar i jednom godišnje. No, da pedikura nije samo u pet do 12 “otići kod pedikera” u razgovoru su nam objasnile Ivana Manola, dr. med. spec. dermatologije i venerologije i podologinja Iva Smiljan Benko.

Pomalo zastrašujuće, ali upozoravaju zašto je dobro uzeti na pedikuru svoje lakove za nokte, zašto je cijelu stvar uglavnom dobro prepustiti stručnjacima, ali i kako tim istim stručnjacima možete pomoći sami redovitom njegom kod kuće.

“Kada govorimo o pedikuri najčešće zaboravljamo važnost dezinfekcije i sterilnosti instrumenata kojima se obavlja pedikura i čistoću prostora u kojima se ona provodi, a koja je jako bitna u sprječavanju širenje infekcije. Uz dezinfekciju, iznimno je bitna i educiranost osobe koja radi pedikuru osobito kada se tretira problematika kod koje nestručan pristup može dodatno komplicirati tijek liječenja (urasli nokti, bradavice, kurje oči, neprepoznate gljivične infekcije). Jednako tako lakovi za nokte koji se koriste za više osoba predstavljaju potencijalni izvor širenja infekcije. Stoga ako često idete u pedikerske salone, prije svega obratite pozornost na način kako se provodi dezinfekcija između klijenata i razmislite o opciji donošenja vlastitih instrumeta i laka za nokte,” ističu doktorica Manola i podologinja Iva Smiljan Benko i napominju kako se na pedikuri najčešće detektiraju problemi poput bradavica, natisaka, kurjih očiju, urasle, zadebljane, „zarolane“ nokte, retronihiju te gljivične infekcije nokta i stopala.

Pravilnim rezanjem noktiju na nogama može se spriječiti nastanak uraslog nokta, a naše sugovornice upozoravaju kako je upravo nepravilno odnosno oblo rezanje noktiju kod kuće jedan od većih problema:

Među najčešće greške kućne pedikure spadaju i rezanje kože oko noktiju koja djeluje kao prirodni obrambeni sustav čime se omogućuje ulazak infekta u nokat i okolnu kožu te gruba, mehanička manipulacija kože oko nokta pomoću instrumenata iz manikir seta kojom dolazi do traume matriksa (korijena) nokta i posljedično do pojave oštećenja površine nokta koji postaje valovit i izbrazdan.

Njega noktiju u nekoliko koraka

  1. Ispravna njega zdravih noktiju bi se trebala sastojati od skraćivanja, po mogućnosti rašpom od papira ili kristalnog stakla, njege kože oko noktiju i njege nokatne ploče hranjivim uljima ili, ako su oštećeni premazivanjem zaštitnim lakovima.
  2. Njega kože oko noktiju: najprije umasirati sredstvo za njegu u okolinu nokta, potom drvenim ili plastično-gumenim štapićem potiskivati kožu prema natrag. Nakon svakog pranja ruku nježno utrljati hranjivu kremu za ruke uz kružnu masažu kože oko noktiju.
  3. Kod osoba koje su u čestom kontaktu s vodom preporuča se kod lakiranja nanijeti najprije podlak, potom troslojni dekorativni lak.
  4. Rezati nokte na nogama ravno jer na taj način sprječavamo nastanak uraslog nokta.
  5. Nokte na rukama može se rezati ravno ili zaobljeno prema želji.

I trajni lak oštećuje nokte, u najgorem slučaju javlja se melanom nokta

Danas je, uz ugradnju i geliranje noktiju, jako raširen trend trajnog laka. Važno je naglasiti da svi navedeni tretmani oštećuju nokatnu ploču čija debljina iznosi oko pola milimetra, a tretmani održavanja zahtjevaju dodatno brušenje i stanjivanje nokatne ploče. Oštećenja nokta potaknuta ovim tretmanima mogu biti trajnog karaktera. UV lampe koje se koriste za sušenje gela i trajnog laka emitiraju UVA zrake, koje su veće valne duljine od UVB zraka i prodiru dublje u kožu te nose rizik nastanka melanoma nokta. Stoga se u svrhu ubrzanog sušenja preporuča koristiti LED lampe. Prednosti trajnog laka je naša bezbrižnost po pitanju pedikure koja traje 3 tjedna. Nedostaci se mogu očitovati kao pojava infekcije, oštećenja nokatne ploče ili, u najgorem slučaju pojave melanoma nokta a javljaju se ukoliko postupak i osoba koja ga radi nisu usklađeni s pravilima struke, upozorava podologinja Iva Smiljan Benko.

Koliko često treba odlaziti na medicinsku pedikuru?

Dobra i redovita manikura i pedikura su važan dio osobne higijene koja, ukoliko se pravilno i redovito primjenjuje, sprječava mogućnost nastanka problematike noktiju i stopala ili, kod osoba koji su rizična skupina, usporava njihov nastanak. Tretman u našoj podološkoj klinici se temelji prvo na dijagnostici problematike: pregledaju se svi nokti i stopala: provjeri se postoje li znaci gljivične infekcije nokta ili stopala, da li ima kurjih očiju, natisaka, bradavica na stopalu. Problematika se kratko prokomentira s klijentom i objasni uzrok i način liječenja, potom se odradi procedura suhe pedikure s kompletnim tretmanom noktiju i stopala. Nokte lakiramo samo donešenim lakovima za nokte kako bi spriječili širenje infekcije među klijentima. Osobe koje nemaju problematiku stopala i noktiju odlaze na pedikuru ovisno o estetskim potrebama ili sami uređuju nokte i stopala. Osobe s problematikom, ovisno o težini problema, dolaze svakih 1-2 mjeseca, objašnjava Ivana Manola, dr.med.spec.dermatologije i venerologije.

Što je točno suha pedikura, kako izgleda, za koga je idealna, a za koga nije?

Suha pedikura se radi bez namakanja stopala, nanošenjem sredstva za omekšanje zadebljane kože, koje je ujedno i dezinfekcijsko sredstvo, objašnjava podologica Iva Smiljan Benko.

Za razliku od suhe pedikure, mokra pedikura koja uključuje namakanje stopala u kadici sa vodom i sapunom cca 2-5 min je još uvijek zastupljenija.

Mokrom pedikurom uvijek postoji mogućnost prijenosa infekcija zbog nemogućnosti sterilizacije kadice. Mokrom pedikurom zadebljana koža jako omekša i postoji mogućnost da se previše ukloni, usljed čega dolazi do ubrzanog stvaranja nove zadebljane kože.

Prednosti:

  • koža ne omekša previše, tako da se uklanja samo dio zadebljane kože koju je potrebno ukloniti
  • sprječava se širenje infekcije koje su moguće kod mokre pedikure
  • idealna za sve osobe kod kojih je rizik infekcije veći: starije osobe, dijabetičari, osobe koje već imaju problema sa noktima ili stopalom.

Koje vrste peikure postoje?

Medicinska pedikura

Obuhvaća rješavanje nekomplicirane problematike stopala koja traje kraće vrijeme poput manjih bradavica, kurjeg oka i blažih oblika uraslih noktiju.

Estetska pedikura

Obuhvaća skraćivanje nokatne ploče, oblikovanje i lakiranje noktiju, trajni lak, gel, “rašpanje peta”, utrljavanje kreme i kratku masaža stopala.

Pedikura ribicama

U pojedinim je zemljama zabranjena zbog nemogućnosti dezinfekcije ribica i kadica, između klijenata zbog čega se ne može sa sigurnošću spriječiti širenje infekcije.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo