Zdravlje

Zdravlje

Talasemija minor: može li biti opasna po život?

Talasemija minor, bolest koja je karakteristična za mediteranske zemlje, autoimuna je bolest koja se obično otkriva još u najranijoj dobi.

Talasemija je nasljedna bolest uzrokovana DNA mutacijama hemoglobina, a manifestira se sniženom razinom hemoglobina i eritrocita u krvi. Postoji nekoliko vrsta ove bolesti, a najraširenije su alfa-talasemija i beta-talasemija. Upravo zbog mutacija hemoglobina, kojih je znatno manje nego u osobe koje nemaju talasemiju, može doći do anemije.

Kako dolazi do talasemije?

Dakle, riječ je o genetskoj bolesti. Na pitanje kako to da je kod nekoga talasemija izražena u tolikoj mjeri da itekako može otežati život, dok kod nekih oboljelih gotovo da i nema nekih vidljivijih simptoma, doc. dr. sc. prim. Irena Jukić, dr. med. odgovara:

Simptomi i stupanj talasemije ovise o broju i lokaciji mutacija gena koje osoba nasljeđuje. Molekulu hemoglobina čine alfa i beta lanci pa se mutacije mogu pojaviti i na jednim i drugim lancima. Intenzitet simptoma talasemije uvjetuju lokacije tih mutacija.

Odnosno, talasemija će biti onoliko jaka koliko je osoba naslijedila mutiranih gena od svojih roditelja. Recimo, za beta-talasemiju uključena su dva gena u izradu hemoglobinskoga lanca i po jedan se može naslijediti od svakoga roditelja, dok su kod alfa-talasemiju u izradu hemoglobinskoga lanca uključena četiri gena i dva se mogu dobiti od svakoga roditelja.

Talasemija se uglavnom uspješno tretira, a za život može biti pogubna jedino ako dijete naslijedi 3 ili 4 mutirana gena, odnosno ako ima alfa-talasemiju.

Liječenje talasemije minor

Liječenje zavisi o tipu talasemije i simptoma, a uključuje od potrebe za češćim odmorima, izbjegavanja tjelesnih napora do moguće potrebe transfuzijskoga liječenja – savjetuje doc. dr. sc. prim. Irena Jukić, dr. med.

Anemija: Što jesti ako ste slabokrvni?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo