Zdravlje

Zdravlje

Tko često vodi ljubav, manje vremena provodi na poslu… I još 8 zanimljivih “posljedica” seksa

Osim užitka, seksualni odnos donosi i brojne zdravstvene dobrobiti. Budi osjećaj sreće, zdravlja, ali i produljuje život!

Zanimljivo je da može spriječiti i nastanak raka i razvoj nekih bolesti. Koliko je seks koristan za vaš život, doznajte danas!

1. Više seksa, manje posla

Njemačka je studija, provedena na sveučilištu Gottingen, otkrila kako osobe koje baš ne uživaju često u seksu, više vremena provode u poslu kako bi kompenzirali manjak zadovoljstva u krevetu. Studija je provedena nad 32 000 osoba koje su morale opisati svoje seksualne i radne navike. Rezultat je pokazao kako 36 posto muškaraca i žena koji vode ljubav jednom tjedno puno više energije ulažu u posao. Što više radite to vas više stresa okružuje, a što je više stresa to je manje seksa. Jedan, ne tako dobar, začarani krug.

2. Seks štiti od nastanka raka

Prema nekim istraživanjima, muškarci iznad 50 godina koji redovno vode ljubav, puno rjeđe dožive dijagnozu raka prostate. Prema zaključcima stručnjaka, seksualni odnos i masturbacija utječu na smanjenje rizika. Još je jedna studija pokazala da se kod muškarca koji češće ejakuliraju u mladosti smanjuje rizik od nastanka raka prostate.

Partner vam stalno ispušta vjetrove? Evo što vam to govori o zdravlju

3. Orgazmom do zdravih spermija

Što muškarac češće vodi ljubav to će kvaliteta spermija biti bolja, neće doći do promjena sperme i pojačat će se plodnost. Prema pisanju Europskog društva za reprodukciju i embriologiju, muškarci koji svakodnevno vode ljubav imaju puno zdravije spermije od onih koji to ne čine. Ako imate problema sa začećem, evo na čemu možete malo poraditi…

4. Jača samopouzdanje

Osobe koje često vode ljubav se osjećaju dobro, a mnogi žele uvijek još kako bi se dobro osjećali. Nakon puno proučavanja, stručnjaci su zaključili kako ljudi najviše vole seks zbog jedne stvari – jačanja samopouzdanja jer se osjećaju snažni i privlačni. Uz to ispitanici studija navode kako vole seks jer žele da se i njihov partner osjeća tako dobro.

5. Seksom protiv boli

Seks je sigurno okidač dobrog raspoloženja, ali tu je i još jedan jako važan faktor – smanjuje osjećaj boli. Dok traju predigra i odnos, hipotalamus u mozgu otpušta oksitocin, hormon sreće.

Znanstvenici sa sveučilišta Rutgers poručuju kako je upravo taj hormon vjerojatno odgovoran za smanjenje osjećaja boli kod žena, posebno za trajanja mjesečnice. Kod muškaraca će taj hormon u velikoj mjeri također umiriti bol.

Vi ste od onih koji piške pod tušem? Urolog vam želi nešto reći o tome…

6. Sperma u tijelu može preživjeti i do 5 dana

Sperma muškarca je nevjerojatno otporna, pa tako u ženi može preživjeti od tri do pet dana, što ukazuje da nezaštićen odnos nekoliko dana prije menstruacije nije najbolja opcija ako ne planirate trudnoću. Sperma koja nije dospjela do ženine vagine može preživjeti samo nekoliko sati.

7. Muškarci proizvode velike količine sperme

Dovoljno je samo reći da samo jedan muškarac proizvede toliko sperme u samo dva tjedna da njome može oploditi sve žene svijeta!

8. Postoji razlog zašto je teško mokriti nakon seksa

Nakon orgazma u tijelu se otpušta antidiuretski hormon (ADH), što stvara problem pri mokrenju nakon spolnog odnosa. No, savjetuje se da se potrudite jer će mokrenje pomoći pri sprječavanju urinarnih infekcija.

9. Seksom možete povećati grudi

Grudi žene mogu “nabujati” do 25 posto kada je ona uzbuđena. Jeste li znali da oko jedan posto žena može postići orgazam samo stimulacijom bradavica?

A. A.

Foto: Shuttersock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo