Trikovi za rješavanje boli u leđima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Trikovi za rješavanje boli u leđima

Iskušajte trikove za nestanak bolova u leđima

Vješt mađioničar može u djeliću sekunde iz rukava izvući cvijet, iz uha novčić ili napraviti nešto drugo jednako nevjerojatno i uzbudljivo.

Ukoliko povremeno osjećate bol u leđima, vaš bi omiljeni trik zasigurno bio nestanak bolova. Evo nekoliko jednostavnih trikova koje svatko može izvesti.

1. Statički pritisak na leđa

Legnite na leđa tako da su koljena savijena pod pravim kutom, a noge u zraku i oslonjene na stolicu. Usredotočite se na disanje dijafragmom tako da se vidi podizanje i spuštanje trbuha. Pustite da se leđa potpuno oslone na pod.

Nakon nekoliko minuta osjetit ćete kako kosti dolaze u dodir s podlogom. Luk donjeg dijela leđa će se izravnati. Cilj je opuštanje gornjeg dijela trupa uz pomoć gravitacije. Ponekad je potrebno i pola sata da bi se leđa opustila, stoga budite strpljivi jer ovaj trik sigurno djeluje.

2. Ortopedix ulošci po mjeri

Rješavanje bolova u leđima može se postići nošenjem ortopedskih uložaka po mjeri. Značajna je razlika između nošenja serijski rađenih anatomskih uložaka i  onih napravljenih po mjeri.

Izrada po mjeri zapravo znači da su ulošci izrađeni individualno za svaku osobu. Takvi ulošci imaju cilj ispraviti statiku tijela i riješiti bolove duž cijele kralježnice. Redovitim nošenjem ortopedskih uložaka već kroz nekoliko tjedana poboljšava se držanje tijela i rasterećuje se donji dio kralježnice.

Ortopedski ulošci mogu se naručiti u svakoj ljekarni tako da se stane u 3D pjenu i ostavi otisak prema kojemu će ulošci biti izrađeni.

3. Kretanje

Želite ugoditi vašem tijelu? Iskoristite svaku priliku za aktivnost i kretanje. U svakom satu bi trebali barem jednu minutu biti aktivni. Dovoljno je da ustati i napraviti nekoliko koraka te se kratko istegnuti. Od točke A do točke B najbolje je malo potrčati. Dok nešto čekamo ili kuhamo možemo napraviti nekoliko čučnjeva ili par krugova kukovima. To će probuditi cijelo tijelo i živčani sustav, što će pozitivno utjecati na mišiće. Uzeti će nam samo par sekundi vremena, a rezultati će biti itekako vrijedni.

Zapanjujuće je koliko su ovi savjeti jednostavni i lako primjenjivi, a toliko učinkoviti. Rezultati su gotovo trenutni, bas poput trikova. Isprobajte!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo