Turska kava je dobra za organizam - štiti zdravlje srca, mozga i daje energiju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Turska kava je dobra za organizam – štiti zdravlje srca, mozga i daje energiju

Shutterstock

Ljubitelji kave tvrde da će vas turska kava razbuditi brže od bilo kojeg drugog napitka, a prema novim istraživanjima nudi i određene dobrobiti za zdravlje.

Što je turska kava?

Radi se o metodi pripreme kave koja potječe iz Turske, Irana i Grčke. Fino mljevena kava se kuha s vodom i šećerom, ali to vjerojatno znate jer je kod nas jako popularna. 

Potencijalne dobrobiti za zdravlje turske kave 

kako se radi o kavi koja je puno jača od ostalih, može utjecati na naše zdravlje. Evo kako;

Može olakšati fizičke napore

Kofein je prirodni stimulant koji može poboljšati rad mozga i tijela. Turska kava nudi koncentriranu dozu kofeina koja će dobro doći sportašima. U rezultatima studije koja je provedena nad  nad 20 sportaša stoji kako oni koji su oni koji su pili kavu imali bolje rezultate.

Sadrži korisne spojeve

Kako se ova kava pri kuhanju ne filtrira, može sadržavati puno više korisnih spojeva od ostalih. Zrna kave sadrže kolagenu kiselinu koja je vrsta polifenola –  antioksidanta koji štiti zdravlje srca. Ova kiselina sprečava upalne procese, održava razinu kolesterola i krvnog tlaka  u normalnoj razini. Zrna kave sadrže i terpenoide, spojeve koji sprečavaju upale i infekcije te štite zdravlje srce. 

Sprečava propadanje mozga

Ispijane kave može zaštiti mozak od razvoja određenih neuroloških stanja, poput Alzheimerove bolesti. Na primjer, kroz 11 studija u kojima je sudjelovalo 29000 osoba pokazalo se da se rizik od razvoja ove bolesti smanjuje za 27 posto. Druge su studije pokazale da unos kofeina može umanjiti rizik od moždanog udara, Parkinsonove bolesti i demencije. 

Štiti od razvoja određenih bolesti

Smatra se da kava štiti od razvoja određenih bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca. Pregledom 18 studija znanstvenici su zaključili kako se svaka ispijena šalica kave u danu povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 za 7 posto. Druga je studija pokazala kako je konzumacija kave povezana s manjim rizikom od razvoja depresije, raka jetre, endometrija i ciroze jetre.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo