Zdravlje

Zdravlje

U posljednje tri godine bilježi se porast raka pluća kod žena za 50 posto!

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i muškaraca. U Hrvatskoj je to najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak u žena, odmah nakon raka dojke.

Prema podacima Registra za rak u Hrvatskoj je u 2011. godini dijagnosticirano 2920 novooboljelih od raka pluća, od čega 768 slučajeva u žena i 2152 u muškaraca. Najnovije metode daju nadu da će i rak pluća zahvaljujući ciljanoj terapiji u budućnosti postati kroničnom bolešću, poput primjerice raka dojke koji se već dulji niz godina liječi tzv. ciljanim lijekovima.

25 posto slučajeva oboljenja od raka pluća nije povezano s pušenjem

Iako je riječ o dominatno pušačkom tumoru, valja naglasiti da rak pluća zahvaća različite skupine ljudi, uključujući mlade i nepušače.

Svoju priču je na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznijela majka dvoje djece, Silvana Vidak, rođena 1975. godine, kojoj je u proljeće ove godine dijagnosticiran ALK pozitivni rak pluća i trenutno se liječi na Klinici za plućne bolesti Jordanovac. “Učili su nas da pušenje uzrokuje rak pluća, a ja nikad nisam ni pušila niti pila alkohol.”, tvrdi gđa. Vidak. Prema zadnjim podacima, čak 25 posto slučajeva oboljenja od raka pluća nije povezano s pušenjem, a najnovije spoznaje potvrđuju da je ALK mutacija genski uvjetovana, nije povezana s pušenjem i od nje oblijevaju uglavnom žene mlađe životne dobi.

Sve važnija uloga dijagnostičkog molekularnog testiranja

Prema najnovijim istraživanjima u liječenju raka pluća sve važniju ulogu ima dijagnostičko molekularno testiranje kojim se utvrđuje genska mutacija tj. tip karcinoma i, sukladno tome, određuje individulano prilagođena terapija odnosno ciljano liječenje. Utvrđivanjem genskog ALK i EGFR statusa omogućuje se odabir upravo onih pacijenta kod kojih će terapija određenim lijekom imati željeni učinak i maksimalno pridonijeti poboljšanju njihove prognoze.

“Uz pomoć obitelji sam došla do liječnika iz Belgije, pisala sam mu o mojem slučaju i on je u roku od dva dana odgovorio i upitao jesam li testirana na ALK mutaciju. Odgovorila sam niječno, a on je tražio da odmah obavim to testiranje.”, pojašnjava svoju situaciju Silvana Vidak te dodaje: “Kako se to kod nas ne radi, poslala sam uzorak tkiva u Ljubljanu. Nalaz je potvrdio Alk+rak pluća. Liječnik iz Begije me opet spasio, propisao mi je jedan novi tzv. ciljani lijek kojeg sam uz pomoć obitelji kupila.”

Uz kemoterapiju, dosad najrašreniji oblik terapije raka pluća, bolesnicima je omogućena ciljana terapija za EGFR mutacije primjenom lijekova koji se nalaze na listi lijekova HZZO, a koja billježi pozitivne pomake. Međutim, testiranje i liječenje za ALK pozitivne mutacije nije pokriveno od strane HZZO-a, iako takvih bolesnika godišnje u Hrvatskoj ima samo 30-ak. “Budući da lijek nije na listi lijekova HZZO-a, ne znam što ću i kako ću ga nabaviti jer je izuzetno skup. Znam da lijek moram nabaviti jer mi osigurava život. Već sam pisla ministru zdravlja Siniši Vargi i HZZO-u da mi odobre liječenje o trošku HZZO-a. Nadam se pozitivnom odgovoru.”, zaključila je Silvana Vidak.

Foto: Marko Prpic/Pixsell

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo