Zdravlje

Zdravlje

U potrazi ste za novim liječnikom? Ovih 8 savjeta će vam pomoći odabrati najboljeg

Shutterstock

U svim segmentima života potrebne su nam osobe od povjerenja, a to može biti ključno kad je u pitanju odnos pacijenta i liječnika.

1. Recenzije na Internetu uzmite „sa zrnom soli“

Premda su online recenzije postale glavna pomoć u odlučivanju kamo otići na večeru ili na putovanje, koji stan kupiti ili u koju školu upisati dijete, kad se radi o medicinskoj zajednici ovo još uvijek nije najbolje mjesto za traženje informacija.

Naime, većina stručnjaka savjetuje da ne birate liječnika isključivo na temelju recenzija. Ipak, vrijedi provjeriti što drugi pacijenti misle, sve dok te informacije ne uzimate zdravo za gotovo.

Neurologinja Sandra Morović: Važno je da se pacijent osjeća uvaženo i da ga njegov liječnik sasluša

2. Obratite pozornost na ove znakove

Posao liječnika je osigurati da svi njihovi pacijenti dobiju najbolju zdravstvenu skrb koja im je potrebna i koju zaslužuju. Ali baš kao i svako drugo zanimanje, postoje i liječnici koji nisu na visini zadatka. “Sigurno ne želite nekoga tko je imao mnogo tužbi zbog nesavjesnog liječenja ili ga je u posljednje vrijeme napustilo mnogo pacijenata”, upozoravaju stručnjaci.

Liječnici rade pod ogromnim pritiskom i većina ih ima više pacijenata nego što bi trebalo, ali neki se liječnici teže nose s takvom situacijom i imaju vrlo nizak prag tolerancije prema pacijentima. Takvog liječnika treba izbjeći i potražiti onog koji – uz sav pritisak – uspijeva pacijentu u potpunosti posvetiti njegovih 15 minuta u ordinaciji.

3. Raspitajte se kod osoba do čijeg mišljenja držite

Savjetujte se s ljudima koje poznajete – prijateljima, obitelji i drugim medicinskim stručnjacima koji sudjeluju u vašoj skrbi. Kad čujete što oni misle o dotičnom liječniku, dobit ćete sliku o tome kako se pacijenti osjećaju u njegovoj blizini i imaju li povjerenja u njega.

Pitajte ih koliko otvoreni mogu biti u razgovoru sa svojim liječnikom, koliko je strpljiv i detaljan u odgovoranju na pitanja pacijentima i kako se ponaša u interakciji s drugim medicinskim osobljem.

4. Upoznajte liječnika prije nego ga odaberete

Stručnjaci preporučuju da bez ustručavanje zakažete razgovor s potencijalnim liječnicima. Ovaj razgovor može vam pomoći da stvorite prvi dojam o liječniku i tako zaključite radi li se o osobi za koju želite da brine o vašem zdravlju.

Tijekom razgovora postavite liječniku neka pitanja, jer poslije može biti kasno. Na primjer: “Mogu li nazvati ili poslati e-poštu vama ili vašem osoblju kad imam pitanja?”, „Trebam li se naručiti za svaki posjet ili u izvanrednim sitacijama mogu doći nenajavljen?“, “Što mislite o komplementarnim ili alternativnim tretmanima?”

Otvorite dijalog o stvarima koje su vam važne, i uzmite u obzir koliko je liječnik bio prijemčiv na takve teme. Razmislite: “Je li mi liječnik pružio priliku da postavim pitanja?” i “Je li liječnik zaista obraćao pozornost na mene?”

5. Provjerite kako liječnik prepisuje terapiju

Ne želite liječnika koji vam prepisuje manje pouzdan lijek samo zato što farmaceutska tvrtka pokriva troškove putovanja na susrete predstavnika farmaceutske industrije i medicinske struke ili vas stalno upućuje da u ljekarni kupujete lijekove koje ne pokriva zdravstveno osiguranje.

Dobar i pouzdan liječnik prepisuje medicinski tretman na temelju vaših specifičnih zdravstvenih potreba i najrecentnijih znanstvenih otkrića, a ne pritisaka iz industrije.

6. Kakav je vaš odnos s medicinskom sestrom?

Samo zato što se vi i potencijalni liječnik dobro slažete ne znači da će vaš posjet biti potpuno bez stresa. Medicinske sestre igraju veliku ulogu u stvaranju utješnog i povjerljivog okruženja. Ako vam se čini da medicinska sestra stvara pritisak na vas ili prekoračuje svoje ovlasti, razgovarajte o tome s liječnikom.

7. Povedite sa sobom „pojačanje“

Nikada ne škodi povesti sa sobom još jedan par očiju i ušiju kako bi vam pomogao u donošenju odluke oko liječnika. Povedite prijatelja ili člana obitelji kako bi vas podsjetio na pitanja koja želite postaviti (mnogi ljudi su pri susretu s liječnikom uznemireni i zaborave na sve što su htjeli reći ili pitati) i pomogao vam da zapišete važne stvari koje ne želite zaboraviti.

8. Vjerujte vlastitom instinktu

Naposlijetku, ne zaboravite da je odabir liječnika osobna odluka. Budući da se radi o osobi s kojom ćete dijeliti najintimnije detalje iz vlastitog života i koja će brinuti o vašem zdravlju, poslušajte što vam vaš instinkt govori. Ako vam se čini da mu nećete moći reći intimne detalje, nastavite s potragom.

Pitate se zašto većina liječnika ima ružan rukopis? Nije slučajnost!

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo