Zdravlje

Zdravlje

U svijetu evidentirano 35 milijuna ljudi koji žive s HIV-om

U razdoblju od 2011. do 2015. godine problematika HIV/AIDS-a usmjerena je na poboljšanje i jačanje javnozdravstvenih programa i intervencija te prevenciju i destigmatizaciju HIV/AIDS-a.

Hrvatska je zemlja s malim brojem oboljelih. Prema službenim statistikama, u 2011. godini registrirano je 943 osoba zaraženih HIV-om s godišnjim povećanjem novooboljelih od sedam do 10 posto.

Kod velikog broja osoba, HIV se dijagnosticira u kasnom stadiju kada su mogućnosti liječenja znatno smanjene. Procjenjuje se da se to događa u 40 do 70 posto slučajeva. Prosječno razdoblje u kojem osoba koja je zaražena ne zna da je zaražena (podaci za Hrvatsku), traje od pet do sedam godina.

Borba protiv diskriminacije

Načini diskriminacije su brojni: od gubitka posla, isključivanja iz društva do teže dostupnosti zdravstvenih usluga. Zbog straha od diskriminacije mnogi potencijalni nositelji HIV infekcije ne žele se testirati, što pridonosi širenju infekcije.

HIV bolesnik – bolesnik je kao i svaki drugi. Mora imati jednaka prava i ne smije biti diskriminiran u nijednom životnom području. Predrasude se najučinkovitije uklanjaju širenjem znanja na opću populaciju i specifičnom edukacijom ciljnih skupina (mladi, osobe rizičnog ponašanja). Educiranjem se pružaju stručne informacije o načinima prenošenja infekcije i obilježjima bolesti te promovira odgovorno spolno i zdravstveno ponašanje.

HIV se prenosi:

 • nezaštićenim spolnim odnosom;
 • putem krvi, sjemene tekućine, vaginalne tekućine;
 • majčinim mlijekom (dojenjem).

Najugroženiji dio stanovništva su spolno najaktivniji: mladi od 15 do 30 godina života.

HIV se NE prenosi: 

 • rukovanjem;
 • poljupcem;
 • zagrljajem;
 • dijeljenjem obroka, čaše ili šalice;
 • boravkom u istom prostoru;
 • kupanjem u bazenu;
 • upotrebom istog toaleta;
 • igranjem.

Koje su mogućnosti testiranja?

 • Brzo testiranje iz uzorka sline (rezultat mora biti potvrđen potvrdnim testom krvi) i testiranje iz uzorka krvi.
 • Testiranje na HIV uvijek je anonimno i dobrovoljno!
 • Prije testiranja i nakon dobivenih rezultata uvijek se provodi i savjetovanje!

Od infekcije do prvih simptoma

Razdoblje od infekcije virusom do pojave prvih simptoma može trajati i do deset godina bolesti – izuzetno dug period u kojem se infekcija može prenositi sa zaražene na druge osobe. Od ulaska virusa u tijelo do pojave antitijela koja se detektiraju u slini i krvi kao dijagnostičkim kriterijima – može proći i do tri mjeseca pa negativan test može biti “lažno negativan” i potrebno ga je ponoviti nakon tri mjeseca.

Razlika između HIV-a i AIDS-a

HIV je bolest tj. kronični progresivni proces koji započinje ulaskom virusa u krvotok i uzrokuje postupno oštećenje imunološkog sustava. Osoba zaražena HIV-om obično se ne osjeća bolesnom i godinama nema simptome. Osobe zaražene HIV-om mogu, ne znajući da su zaražene, mogu širiti infekciju. AIDS je uzrokovan HIV-om i javlja se u uznapredovaloj i završnoj fazi HIV infekcije. Do AIDS-a dolazi uslijed pada imuniteta, kada se razvijaju oportunističke bolesti od kojih oboljela osoba i umire.

Što je CheckPoint Zagreb?

CheckPoint Zagreb je koncept otvorenog centra za zdravlje i edukaciju mladih, posebno osoba pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om, hepatitisom i ostalim spolno prenosivim bolestima. Rad Centra usmjeren je na pristup jednostavan pristup zajednici. Građanima nudi „drop-in“ metodu dobrovoljnog, besplatnog, anonimnog, pouzdanog i brzog testiranja na HIV iz uzorka sline (s rezultatom testiranja za 20 minuta) uz edukaciju, informiranje i savjetovanje (www.huhiv.hr/checkpoint).

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo