Zdravlje

Zdravlje

Ukočeni zglobovi, depresija… Prepoznajte 7 ranih simptoma Parkinsonove bolesti

Shutterstock 1234278772

Rani simptomi Parkinsonove bolesti se teško mogu uočiti, pa svakako posjetite liječnika ako vam se opisi simptoma u nastavku učine poznatima.

Parkinsonova bolest  je neurodegenerativna bolest, nastaje zbog gubitka ili degeneracije živčanih stanica u mozgu koje proizvode neurotransmiter dopamin.

Uravnotežena prehrana uz dovoljan i redovit unos proteina ima važnu ulogu u prevenciji pogoršanja simptoma. Redovita tjelesna aktivnost u službi je očuvanja fizičke pokretljivosti što je ujedno oblik prevencije pogoršanja bolesti i dopuna liječenju. 

Koji su simptomi Parkinsonove bolesti? 

1. Promjena u rukopisu

Ako odjednom pišete jako mala slova, nagurana jedno do drugog, možda se radi o simptomu Parkinsonove bolesti.

“Profesori koji imaju Parkinsonovu bolest često od studenata čuju kako ne mogu pročitati što je napisano na ploči zbog sitnih slova”, pojašnjava neurologinja Deborah Hall iz Chicaga. 

Ove godine budite zdravi uz kurkumu: Smanjuje bol u zglobovima, potiče probavu, štiti imunitet…

2. Smanjen osjet mirisa

Ako imate problema s mirisom, naprimjer da ne prepoznajete više miris omiljenog parfema, uzroci mogu biti razni, a jedan od njih je Parkinsonova bolest, a dr. Hall dodaje kako pacijenti koji se jave zbog gubitka mirisa često kasnije kažu kako im je to bio prvi simptom Parkinsonove bolesti. 

3. Problemi sa snom

Ako nikad niste imali problema sa snom, ali sad se u snu okrećete cijelu noć  te vam se dogodilo da ste pali iz kreveta, moglo bi se raditi o simptomu Parkinsonove bolesti. Ako vam partner kaže da ste postali iznimno nemirni u krevetu dok spavate ili govorite u snu, možda bi bilo dobro razmisliti radi li se o simptomima Parkinsonove bolesti.

Znate li koja je razlika između demencije i Alzheimerove bolesti?

4. Zatvor

Ako vas zatvor povremeno muči, niste sami jer se radi o uobičajenom problemu. Ipak, ponekad to može biti simptom bolesti. Ona mijenja cijeli živčani sustav u tijelu pa tako i rad crijeva i probavu. Ako uz ovaj primjećujete i druge simptome, možda bi bilo pametno posavjetovati se s liječnikom. 

5. Depresija

Ponekad se depresija može razviti nakon što je osoba saznala za dijagnozu, ali je i uobičajeno da osoba bude u depresiji i godinama prije nego osjete fizičke probleme. 
“Parkinsonova bolest je karakterizirana kao poremećaj pokreta zbog manjak dopamina u mozgu. Pacijenti koji su i depresivni često ne pronalaze stvari u kojima bi uživali, stalno su tužni ili se osjećaju bespomoćno”, kaže dr. Michel Tagliati.

6. Ako su vam zglob “ukočeni” 

Ako primijetite da su vam zglobovi ukočeni te osjetite i slabost u mišićima, pa su dnevni zadaci poput hodanja, pranja zubi ili zakopčavanja košulje odjednom preteški, preporuka je da posjetite liječnika. 

7. Lice bez ekspresije i nježniji glas

Liječnici kažu kako je lice koje izgleda kao maska i glas koji postaje mekaniji jedan od simptoma Parkinsonove bolesti. 

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo