Zdravlje

Zdravlje

Ulcerozni kolitis – upalna bolest crijeva

Usprkos značajnom napretku u istraživanju upalnih bolesti crijeva, znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje ulcerozni kolitis. Istraživanja pokazuju kako upala uključuje složeno međudjelovanje niza čimbenika: naslijeđene gene, imunološki sustav, mikroorganizme i okolišne čimbenike.

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja najčešće zahvaća distalni dio debelog crijeva (kolona) i rektum, a nema poznatog uzroka. Uzrokuje čireve na sluznici rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljevom, često pomiješanim s krvlju i gubitkom težine.

Koji su simptomi ulceroznog kolitisa?

Obično se ova bolest miješa s iritabilnim sindromom crijeva, zbog tegoba probavnog trakta, no valja napomenuti kako je ulcerozni kolitis daleko ozbiljnija tegoba. Riječ je o bolesti koja ima razdoblja bez simptoma koja se izmjenjuju s izrazito naglašenim simptomima. Iako se simptomi ulcerativnog kolitisa ponekad mogu povući sami od sebe, obično je potrebno liječenje kako bi se postigla remisija.

Simptomi se u početku obično pojavljuju postupno, a nekad im prethodi krvarenje iz debelog crijeva koje se pojavilo tjednima ili mjesecima ranije. Manje od desetine bolesnika odmah se javlja s teškim oblikom bolesti. Kad se pacijenti prvi put jave liječniku, pregledom vanjskog tijela ne moraju se uočiti nikakvi poremećaji. Mogu se uočiti bljedilo, znakovi gubitka tjelesne mase, trbuh bolan na dodir te nalaz krvi u debelom crijevu tijekom pregleda prstom (digitorektalni pregled).

Što uzrokuje ulcerozni kolitis?

“Usprkos značajnom napretku u istraživanju upalnih bolesti crijeva, znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje ulcerozni kolitis. Istraživanja pokazuju kako upala uključuje složeno međudjelovanje niza čimbenika: naslijeđene gene, imunološki sustav, mikroorganizme i okolišne čimbenike.

Strana tijela (antigeni) u okolišu mogli bi biti direktni uzrok upale ili bi mogli stimulirati obranu tijela na upalni odgovor koji se nekontrolirano razbukta. Vjeruje se kako imunološki sustav jednom uključen kod pacijenata s ulceroznim kolitisom nema sposobnost isključenja“, stoji na stranicama Hrvatskog udruženja za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Koja je razlika između ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti?

Ulcerozni kolitis se razlikuje od druge upalne bolest crijeva, Crohnove bolesti po tome što Crohnova bolest može pogoditi bilo koji dio probavnog sustava, uključujući tanko i debelo crijevo. S druge strane, ulcerozni kolitis pogađa isključivo debelo crijevo. Upalni proces zahvaća cijeli rektum te se besprekidno širi na ostatak debelog crijeva i nema nezahvaćenih područja između područja upale. Crohnova bolest se odlikuje preskakanjem sluznice pa su bolesna područja izmiješana sa zdravima. Ulcerozni kolitis zahvaća samo unutarnji sloj crijevnog zida (sluznicu), dok Crohnova bolest pogađa cijelu debljinu stjenke, odnosno sve slojeve. Objema je bolestima zajednički poremećaj imunološkog sustava.

Liječenje za ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis se liječi kao autoimuna bolest – protuupalnim lijekovima, imunosupresijom i biološkom terapijom koja ciljano djeluje na dijelove imunološkog odgovora tijela bolesnika, s time da opet treba istaknuti kako nije riječ o bolesti koja se može izliječiti, nego čiji se simptomi pokušavaju držati pod kontrolom. Kolektomija (djelomično ili cjelovito kirurško uklanjanje debelog crijeva) ponekad je potrebna ako je riječ o izuzetno teškom obliku ove bolesti, a liječenje se nije pokazalo uspješnim.

Značajan rizik pojave karcinoma javlja se nakon deset godina od prvih znakova bolesti, zbog degenerativnih procesa koji zahvaćaju sluznicu kolona (prvenstveno pseudopolipoza), što u nekim slučajevima može zahtijevati česte nadzorne biopsije.

Naučite se opustiti

Iako stres nije uzrok ulcerativnog kolitisa, on može pogoršati simptome i dovesti do nasrtaja bolesti kod nekih osoba. Ako vas stres pogađa, a većinu nas pogađa itekako, probajte ga se riješiti meditacijom, vježbama disanja, Tai Chijem ili svojim kućnim ljubimcem: Okrenite leđa stresu: 5 tehnika opuštanja.

Što jesti kod ulceroznog kolitisa?

“Važno je naglasiti da nema sigurnih dokaza da neka hrana pogoršava ulcerozni kolitis, iako neki pacijenti povezuju neke vrste hrane s pogoršanjem svoje bolesti. Dijeta treba biti kalorijski dobro balansirana, a hranu koju se dobro ne podnosi treba izbjegavati. U pacijenata koji imaju česte grčevite bolove i proljeve treba u prehrani izostaviti svježe voće i povrće, kofein, pića s dodatkom ugljičnog dioksida i proizvode s dodatkom sorbitola (zamjene za šećer).

U značajnog broja pacijenata s ulceroznim kolitisom postoji nepodnošenje laktoze – mliječnog šećera. Nakon konzumiranja mliječnih proizvoda osobe s intolerancijom laktoze osjećaju nadutost, bol u trbuhu, a mogući su mučnina i proljev. Sumnjate li da ne podnosite laktozu, prestanite piti mlijeko i jesti mliječne proizvode najmanje dva tjedna. Konzumirate li prerađenu hranu, provjerite sadrži li neke skrivene izvore mliječnih proizvoda. Ako se simptomi izgube, to je znak da ne smijete jesti mlijeko i mliječne proizvode. Ako ih inače dobro podnosite, nema razloga za ograničenje“, savjetovao je doc. dr. sc. Milorad Opačić, primarius, specijalist internist, gastroenterolog i hepatolog.

Također, ograničite konzumaciju alkohola, koji je povezan s nastupom upale. Piće može pogoršati upalno stanje i čireve, stoga izbjegavajte pivo, vino iI žestoka pića jednom kada osjetite da su se simptomi bolesti pogoršali.

Ukoliko i vas muče problemi povezani s crijevima ili probavnim sustavom, predlažemo da se obratite našim stručnim
suradnicima
.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo