Zdravlje

Zdravlje

Umor je simptom ozbiljnih bolesti! Osim srčanih oboljenja, evo o kojima se još radi

Umor može smanjiti vašu radnu učinkovitost, koncentraciju, negativno utjecati na rad, pa čak i na privatni život. Prepoznajte zamke umora i proučite gdje odlazi vaša energija.

1. Nedostatak sna

Nemojte zatvoriti oči pred očiglednom činjenicom: najčešći uzrok umora je nedostatak sna. Ako ste radoholičar ili noćna ptica, nedovoljno sna može biti uzrok vašeg umora. Tijelo prosječne osobe treba sedam do osam sati sna kako bi se odmorilo i osnažnilo za svakodnevne aktivnosti. Tinejdžerima se preporučuje još više sna jer je njihov mladi organizam usred procesa razvijanja, a istraživanja su pokazala povezanost između nedostatka sna i depresije kod adolescenata.

Nemate visoki tlak, ali ponekad je povišen? Evo zbog čega i zašto ne smijete uzimati lijekove

2. Apneja u snu

Neke osobe vjeruju kako spavaju dovoljno, međutim ova podmukla tegoba im narušava dobrobiti sna. Apneja je zastoj disanja pri spavanju, a osoba se u tom trenutku probudi iako nije svjesna toga. Rezultat je nemiran i isprekidan san, te u konačnici umor.

Kako biste uklonili opasnosti apneje, smršavite i prestanite pušiti.

3. Nedovoljno hrane

Premalo hrane je očit znak umora, međutim kriva vrsta namirnica koje se konzumiraju mogu biti problem. Ako dan započnete krafnama, tj. praznim kalorijama, šećer u krvi će poskočiti, a zatim naglo pasti. Rezultat je – umor!

Bogato doručkujte, ipak je prvi obrok dana najvažniji. Uključite proteine i složene ugljikohidrate kao što su jaja i cjelovite žitarice kako biste imali dovoljno energije.

4. Anemija

Anemija je glavni uzrok nedostatka energije kod žena. Javlja se kada tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik tkivima i organima. Obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili ne.

Anemija se tretira različito ovisno o njenom pravom uzroku. Nedostatak željeza se liječi dodacima prehrani i konzumiranjem namirnica koje su njime bogate, kao što su crveno meso, jetrica, zeleno povrće, školjke, grah i sl.

Na što upućuje povišeni bilirubin u krvi i koji su uzroci? Imamo objašnjenje liječnika

5. Depresija

Depresija uzrokuje mnoge fizičke simptome kao što su umor, glavobolje i gubitak apetita, koji par stvaraju začarani krug. Mnogi bolesnici dobro reagiraju na terapiju antidepresivima, međutim, ona se mora provoditi zajedno s psihoterapijom.

6. Hipotireoza

Štitnjača je mala žlijezda smještena u donjem dijelu vrata koja kontrolira metabolizam, tj. brzinu kojom tijelo pretvara hranu u energiju. Hipotireoza je stanje pri kojem je štitnjača slabije aktivna i stvara premalo svojih hormona. Pogođena se osoba osjeća usporeno, umorno, a često se i udeblja.

Ako krvna slika potvrdi niske razine hormona štitnjača, liječnik će propisati sintetičke hormone.

7. Previše kofeina

Optimalni unos kofeina varira od osobe do osobe: nekome će tri kave dnevno biti premalo, dok će drugoj osobi biti izrazito loše od previše kofeina. Kofein je stimulans koji pospješuje budnost i koncentraciju u umjerenim količinama. Ako pijete između četiri i sedam kava dnevno, mogu se javiti nesanica, nervoza, nemir, mučnina, želučani problemi, ubrzani rad srca i glavobolja.

Ako pak kofeinom rješavate nedostatak sna, ulazite u začarani krug. Primjerice, pijete napitke s kofeinom kako biste ostali budni tijekom dana, ali istodobno kofein ometa i vaš noćni san. Na taj način skraćujete vrijeme odmora.

8. Dijabetes

Kod dijabetičara šećer ostaje u krvotoku i ne apsorbira se u stanice gdje se može pretvoriti u energiju. Rezultat je tijelo koje nema “goriva”, unatoč činjenici što se unosi dovoljno hrane. Ako vas muči stalni osjećaj umora, obratite se liječniku zbog mogućeg dijabetesa.

5 ranih simptoma raka gušterače koje ne smijete ignorirati

Pravila prehrane dijabetičara se moraju strogo poštivati kako bi se bolest držala pod kontrolom. Terapija inzulinom, lijekovi koji će tijelu pomoći obraditi šećer i promjene životnih navika su obvezne.

9. Srčane bolesti

Kada vas umor “napadne” za vrijeme svakodnevnih aktivnosti, kao što je čišćenje doma ili uređivanje vrta, možete biti da vam srce šalje znak kako je preopterećeno. Ukoliko primijetite kako s teškoćama radite stvari koje ste nekoć radili kao od šale, razgovarajte s liječnikom o srčanim oboljenjima.

Muči vas visoki tlak? Kardiolog izdvaja najveću zabludu u koju ljudi vjeruju

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo