Zdravlje

Zdravlje

Vazektomija – kako izgleda zahvat i koje su moguće komplikacije

Vazektomija je operativni zahvat nakon kojeg muškarac prirodnim putem ne može začeti dijete. To je jedini siguran oblik muške kontracepcije. U svijetu se godišnje tom zahvatu podvrgava preko 40 milijuna muškaraca.

Prije zahvata potreban je pregled kod urologa. Na pregledu je liječnik dužan objasniti pacijentu način zahvata, moguće rane i kasne komplikacije te način ponašanja prije i nakon zahvata. Prema našem zakonu može se sterilizirati osoba starija od 35 godina. Zbog nejasnoća u zakonu, a i u načinu plaćanja, u našim se bolnicama izvodi za sada iznimno.

Kako izgleda sam postupak

Sam zahvat radi se u lokalnoj anesteziji. Traje od 30 – 40 minuta. Podvežu se ili začepe sjemenovodi na svom putu od testisa prema mokraćnoj cijevi. Rezovi se rade na mošnjama i nakon zahvata gotovo da se i ne vide. Odstranjeni dijelovi sjemenovoda šalju se na analizu zbog potvrde odstranjenog tkiva. Radi se o ambulantnom zahvatu te pacijent nakon zahvata odlazi na kućnu njegu. Savjetuje se dva dana strogog mirovanja i sveukupno sedam dana bolovanja. U običajna je kontrola nakon dva dana.

Plodnost nakon vazektomije

Slijedećih osam do deset tjedana nakon zahvata pacijent i partnerica moraju upotrebljavati pri odnosu kontracepciju. Nakon toga se pregleda sperma pod mikroskopom ili učini spermiogram. U koliko se utvrdi da spermija nema pacijent može imati odnose bez zaštite. Uspješnost zahvata je oko 98 %.

Nakon zahvata erekcija i ejakulacija su iste kao i prije, a sperma izgleda identično. Spermiji čine samo 2% ejakulata.

Moguće komplikacije

Nije dokazano da je kod muškaraca koji su se podvrgli vazektomiji došlo do razvoja nekih bolesti. Spominje se dobroćudno povećanje prostate ali zbog činjenice da svaki drugi muškarac nakon 50 ima povećanu prostatu isto se nije dokazalo u studijama.

Prvih dana nakon zahvata pacijenti mogu osjećati određenu oteklinu i bol u predjelu sjemenika i iznad njih. Zbog toga savjetujemo mirovanje te upotrebu hladnih obloga i antireumatika po potrebi.

Rijetko dolazi do upale u području rane , u mošnji ili pasjemenicima . Krvarenja uz manje nakupljanje krvi (hematom) u mošnjama moguća su, ali rijetka komplikacija. Dva do 4 tjedna nakon zahvata znaju se javiti simptomi upale testisa. Tada najčešće propišemo antibiotsku terapija. Nelagoda koja može trajati i više mjeseci u području sjemenika rijetka je, barem iz našeg iskustva. Kako sjemenovodi tendiraju ponovnom spajanju opisani su ti slučajevi u literaturi, ali tehnika koja se kod nas upotrebljava takvu mogućnost isključuje.

Foto: Shutterstock

Znate li koji su to Prirodni lijekovi za povećanje broja spermija?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo