Zdravlje

Zdravlje

Visoki krvni tlak povezuje se s nastankom teških bolesti i opasnih tumora

Shutterstock

Visok krvni tlak (hipertenzija) dokazano donosi i veći rizik od moždanog i srčanog udara, ali može utjecati i na razvoj raka, tvrde znanstvenici.

Visok krvni tlak povećava šanse i za razvoj bolesti bubrega, demenciju i aneurizme aorte. On se ipak češće javlja kod osoba starijih od 65 godina, pretilih i fizički neaktivnih, a to su sve faktori koji se povezuju s nastankom raka. 

Pretjerano znojenje može biti znak ozbiljnih bolesti, pa i srčanog udara

Znanstvenici su na osnovu ispitanih 280 000 žena i isto toliko muškaraca, otkrili da visoke vrijednosti krvnog tlaka povećavaju šansu za razvoj raka usne šupljine, pluća, mjehura, bubrega, debelog crijeva i melanoma kod muškaraca.

Kod žena se hipertenzija povezuje s nastankom raka jetre, gušterače, cerviksa i melanoma.

“Naša studija pokazuje kako je visok krvni tlak rizični faktor za razvoj fatalnih bolesti kod žena i muškaraca”, istaknuo je voditelj istraživačkog tima. dr. Van Hemelrjck te dodao kako su rezultati istraživanja relativno skromni, ali i važni za javno zdravstvo obzirom da sve više ljudi pati od hipertenzije.

Najvažnija je informacija da zdrav život i pravilna prehrana mogu umanjiti rizik od razvoja određenih kroničnih bolesti. 

Ako želite sniziti svoj tlak hranom, onda obavezno jedite dovoljno voća i povrća, po mogućnosti svježeg i u svim bojama. U jelovnik uključite ribu, ulje lanenih sjemenki, sok brusnica i celera, jabučni ocat, lubenicu, maslinovo ulje… Smanjite unos soli! 

10 fantastičnih ideja kako svakodnevno koristiti kurkumu!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo