Zdravlje

Zdravlje

Visoki tlak, nadutost, loš san… Ovo su jasni signali koji otkrivaju da jedete previše soli

Shutterstock

I ako se pronađete u ovom tekstu znajte da niste usamljeni – prekomjerna konzumacija soli je problem cijelog svijeta.

Sol je prirodni začin koji daje okus jelima i može djelovati kao konzervans. Sadrži oko 60 posto klorida i 40 posto natrija. Većina neprocesuirane hrane, poput povrća, voća, oraha i mesa te mlijeka ne sadrži natrij. Sol koji mi jedemo pomaže kod stezanja i opuštanja mišića, utječe na živce i balansira minerale koji su u organizmu.

Koliko soli trebamo?

Potrebna količina dragocjenih natrijevih i kloridnih iona bitan je dio prehrane upravo zato što se fiziološkom procesima svakodnevno gubi, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija kao dnevnu potrebu za zdravu odraslu osobu preporučila čajnu žličicu, odnosno pet grama soli u kojoj je sadržano dva grama natrija. Međutim, bitno je naglasiti da su potrebe, kao i za svakim drugim i za ovim nutrijentom, individualne i znatno odstupaju u ovisnosti o nizu čimbenika: podneblju, godišnjem dobu, zdravstvenom stanju, stilu života i razini tjelesne aktivnosti. Evo što može otkriti da konzumirate previše soli.

Naduti ste

Ovo je jedan od uobičajenih simptoma, kratkotrajnih, nakon što se konzumirali puno soli. Kako ona pomaže kod zadržavanja vode, pa će se tako ona nakupiti u većoj količini. Hrana ne mora imati jako slan okus da bi bila puna natrija. Sendviči, pizza, peciva i juhe u vrećici mogu biti podmukli izvor soli.

Porast krvnog tlaka

Puno je razloga zašto možete imati visoki krvni tlak, a jedan od njih je i sol. Promjene u tlaku se događaju kroz bubrege, a previše soli će onemogućiti pravilno izlučivanje tekućine koja je organizmu potrebna. Rezultat je povišenje krvnog tlaka.

Podbuhli ste

Ovaj simptom se može javiti radi previše soli u organizmu, a najčešće na licu, rukama, stopalima i zglobovima. Ako ste primijetili takve promjene, razmislite o tome koliko soli jedete.

Bole vas leđa, vrat…? Ovo su najbolje pozicije za spavanje ovisno o vrsti boli koju osjećate

Jako ste žedni

Ako ste zadnje vrijeme jako žedni, to može biti znak da unosite previše soli. Kada se to dogodi, tijelo ostaje dehidrirano. Kada se to dogodi nakon ručka, jasno je da ste pojeli nešto preslano. Ono što slijedi je dehidracija jer će tijelo izvlačiti tekućinu iz stanica i kod vas će se javiti žeđ. Vi svakako pijete puno vode jer ćete tako neutralizirati sol i malo osvježiti stanice.

Kilogrami se nakupljaju

Kada se voda zadržava u organizmu, moguće je nakupiti višak kilograma. Ako se to dogodi u jako kratkom roku, moguće je da je razlog previše soli i trebali biste obratiti pažnju što unosite u sebe, napravite promjene i smanjite unos soli.

Često ste na toaletu

Više soli znači i češće odlaske na toalet, a moguće zato što ćete nakon konzumiranje slane hrane piti puno više vode.

Ne spavate dobro

Ako jedete previše soli prije kreveta, to može voditi do poremećaja spavanja. Može se raditi o lošem snu, čestom buđenju i naravno osjećaju umora kojeg ćete osjećati drugo dan.

Slabi ste

Kada je u krvi previše soli, voda se nakuplja u stanicama kako vi razrijedila sol. Rezultat može biti osjećaj slabosti.

Boli vas trbuh

Ako previše soli kod vas uzrokuje dehidraciju, trbuh će to osjetiti. Može doći do zatvora ali se može javiti i proljev, ako se jave i grčevi razmislite o tome što ste jeli, a ako se radi o soli, smanjite unos. Uz to svakako je pametno piti puno vode što će olakšati stanje.

Dugotrajne posljedice konzumacije soli

Iako treba paziti i na one kratkotrajne, na duge staze ta navika može uzrokovati glavobolje, probleme sa srcem, visoki krvni tlak, bolest bubrega, rak želuca i moždani udar.

Donosimo vam 5 načina kako smanjiti unos soli u organizam

1. Ujutro prije posla doručkujte žitarice: Nismo ni svjesni da upravo kruhom i pekarskim proizvodima unosimo veliku količinu soli  u  organizam. Pojedini pekarski proizvodi sadrže gotovo 5 grama soli čime smo gotovo zadovoljili dnevne potrebe. Umjesto pereca i peciva za doručak odaberite müsli s više vrsta žitarica u kombinaciji s polumasnim mlijekom.

2. Pazite kakve grickalice birate: U jesen i zimu rado  biramo  večernje opuštanje uz filmove ili najdraže serije, a slane grickalice su neizostavan dio. Umjesto gotovih kokica sami ispecite kokice s ograničenom količinom soli ili čak bez soli, a umjesto prženog kikirikija birajte kikiriki u ljusci.

Evo zašto trebate pojesti bananu svaku večer prije spavanja – svakako probajte!

3. Sol zamijenite drugim začinima: Kako  bi  smanjili korištenje soli u pripremi obroka, velika pomoć nam mogu biti začini.  Umjesto soli dajmo priliku i drugim začinima, eksperimentirajmo s ružmarinom, bosiljkom, lukom, paprom ili mljevenom paprikom.

4. Naučite kontrolirati unos soli u organizam: Unos soli možemo smanjiti ako postanemo svjesni u kojem se sve namirnicama nalazi sol. „Skrivenu“ sol možemo izbjeći ako u naviku uvedemo čitanje deklaracije i obratimo pozornost na udio soli.

5. Birajte proizvode s manjim udjelom soli: Najveću količinu soli, više od 75% unosimo kroz hranu stoga je nužno birati proizvode na  kojima je jasno istaknuto da sadrže manji udio soli.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo