Visoki tlak u srednjoj dobi - opasnost od srčanog udara - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Visoki tlak u srednjoj dobi – opasnost od srčanog udara

Rast krvnog tlaka u srednjoj dobi znatno povisuje rizik od srčanog udara, ustanovili su američki stručnjaci.

Osobe koje pogodi hipertenzija u srednjoj dobi izložene su 30 posto povišenom riziku od srčanog ili moždanog udara u odnosu na osobe koje nemaju problema s tlakom. Osobe koje održavaju preporučljivu razinu tlaka ili ga uspiju smanjiti na normalnu razinu do 55. godine imaju najmanje izglede za srčanim ili moždanim udarom.

Do ovog su zaključka stigli stručnjaci Sveučilišta Northwestern koji su proučili podatke gotovo 61.600 osoba.

“Ustanovili smo da je rizik od krvožilnih bolesti niži što dulje sprječavamo hipertenziju ili ju odgađamo. Čak i kod osoba s normalnim tlakom – želimo biti sigurni da ga održavaju na toj razini i da se on ne poveća s vremenom”, objasnila je Norrina Allen, profesorica preventivne medicine Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern, ujedno i voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.

Hranom regulirajte visoki krvni tlak!

Istaknula je kako se većina ljudi “sjeti” brinuti o svom tlaku tek u 60-ima, dok je njeno istraživanje pokazalo da je potrebno voditi računa o povišenom tlaku u 40-ima i 50-ima. Visoki tlak predstavlja jedan od bitnijih faktora za bolesti krvožilnog sustava.

Što možete učiniti za svoje zdravlje? Zdravo se hranite, vježbajte redovito i držite težinu pod kontrolom. Na taj način možete osigurati pravilan tlak i samim time smanjiti svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Glazba opušta i snižava tlak

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo