Hrana i recepti

Hrana i recepti

Digli su vam tlak? Ne brinite, pojedite malo kivija!

Istraživači su ustanovili kako je malo zeleno voće uspjelo više sniziti tlak nego jabuke.

Dva kivija u sebi nose 93 kalorije te sadrže 1,7 grama proteina.

Norveški su stručnjaci pokazali kako ovo slatko-kiselo voće može biti odlično oruđe snižavanja krvnog tlaka. U svoju su studiju uključili više od sto osoba prosječno starih 55 godina i podijelili ih u dvije skupine: jedni su dnevno jeli tri kivija kroz razdoblje od osam tjedana, dok su drugi morali pojesti jednu jabuku. Na početku studije, tlak svih ispitanika bio je blago povišen (128/85). U svojoj ishrani nisu mijenjali ništa drugo.

Istraživači su ustanovili kako je malo zeleno voće uspjelo više sniziti tlak nego jabuke. Prosječno je sistolički tlak bio 3,6 mm žive niži kod osoba koje su jele kivi u odnosu na ispitanike koji su svakodnevno jeli jabuku.

Antioksidans lutein štiti vid, a vjeruje se kako također pomaže kod visokog krvnog tlaka. Ova je voćka bogata i kalijem koji regulira tlak. Kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale, stimulira imunitet i pomaže eliminaciji toksina iz organizma, što su prilično dobri razlozi za poboljšanje zdravlja.

“Kivi nije čudesno voće, no svakako, ako ga dodate svojoj prehrani, možete pomoći u smanjenju blago povišenog krvnog tlaka”, objasnila je Suzanne Steinbaumm, preventivna kardiologinja koja je komentirala rezultate istraživanja.

Stručnjaci upozoravaju kako se ne biste smjeli ograničiti samo na ovo voće ako želite promijeniti očitanje svog tlaka. Što god jeli – nemojte prestati uzimati lijekove za tlak bez konzultiranja svog liječnika.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo