Zdravlje

Zdravlje

Vitamin B12 obnavlja energiju i podiže raspoloženje!

Shutterstock

Nedostatak vitamina B12 može se manifestirati kao depresija, manija, kronični umor, problemi sa snom, nedostatak koncentracije…

Bez dovoljno B12, naše zdravlje i razina energije pate. Budući B12 igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata, proteina i masti u energiju, potrebno je imati adekvatne razine vitamina B12 za izdvajanje energije iz hrane koju jedemo. B12 također štiti stanice mozga i utječe na naše stanje uma.

kŠto uzrokuje nedostatak vitamina B12?

Nedostatak vitamina B12 je često povezan s vegetarijanskom i veganskom prehranom, jer namirnice koje sadrže B12 (kao što su mlijeko, jaja i jetra) nisu dio spomenutih načina prehrane. Međutim, to je samo jedan od mogućih uzroka nedostatka B12. On se također može javiti zbog niske razine želučane kiseline, ako je crijevna flora neuravnotežena i ako crijevna sluznica ne funkcionira ispravno. Naša apsorpcija vitamina B12 se smanjuje kako starimo. Stoga ćemo, s godinama, vjerojatno u većoj mjeri patiti od nedostatka spomenutog vitamina.

Važnost vitamina B12

Istraživanja su pokazala da vitamin B12 utječe na naše raspoloženje tj. depresiju. Naime, studije su dokazale njegov balansirajući učinak. On povećava energiju, skraćuje vrijeme spavanja, poboljšava kvalitetu sna i budnosti tijekom dana.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo