Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D poboljšava preživljavanje oboljenih od melanoma

Povišena razina vitamina D u organizmu povezana je s manje teškim oštećenjima koje uzrokuje melanom. Potvrdili su rezultati najnovijeg istraživanja.

Otkriće ide u prilog tvrdnjama znanstvenika koji su uvjereni da je vitamin D ključan za zdravlje kože. Međutim, tzv. vitamin sunca u većini slučajeva ne konzumiramo u dovoljnoj količini. Mogući razlog leži u ograničavanju izlaganja suncu i manjoj konzumaciji mlijeka no prijašnjih desetljeća.

Melanom     Posljedica pretjeranog izlaganja suncu

“Iako je izbjegavanje sunčevih opeklina vrlo važno u prevenciji melanoma, također je važno izbjagavati deficit vitamina D. To se posebno odnosi na pacijente oboljele od melanoma kod kojih niska razina ovog vitamina ima štetan utjecaj”, kazala je dr. Julia A. Newton-Bishop, profesorica dermatologije s britanskog Sveučilišta Leeds.

Newton-Bishop je s kolegama istraživačima pregledala medicinske podatke 872 osobe s melanomom. Pokušala je naći poveznicu između razine vitamina D i jačine oštećenja uzrokovanih melanomom. Otkriveni rezultati su bili izneneđujući: kod pacijenata s višom razinom vitamina D primjećena su manje teška oštećenja. Osim toga, ovi su pacijenti imali nižu mogućnost za povratak bolesti.

“Istraživanje nagovještava da niske razine vitamina D dozvoljavaju melanomu da bolje raste. Zbog toga su pacijenti u opasnosti”, naglasila je Newton-Bishop.

Rezultati istraživanja su objavljenji u časopisu posvećenom kliničkoj onkologiji.

Vitamin D – borac protiv raka

Riba je bogata vitaminom D           Riba je idealan izvor vitamina D

Kako bi podignuli razinu vitamina D u organizmu, osobe s dijagnosticiranim melanomom bi svakodnevno trebale uzimati dodatke prehrani i konzumirati hranu koja sadrži spomenuti vitamin. A on je prirodan sastojak namirnicama životinjskog podrijetla. Njime obiluju masne ribe, poput
sardina, lososa i sleđa te ulje jetre bakalara. Dobar izvor vitamina D su i žumanjak jajeta,
maslac i jetra.

Ipak, čini se da je vitamin D i više od borca protiv raka. Niske razine vitamina D povezuju se s raznim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti, infekcije i općenito loše zdravstveno stanje. Odrasle osobe koje muči njegovim deficit mogu patiti od loše mineralne gustoće kostiju.

Ako vitamin D imate namjeru uzimati kroz dodatke prehrani, znajte da se preporučena dnevna količina kreće između 200 i 600 internacionalnih jedinica (IJ). Budući da se potrebe razlkuju od organizma do organizma, savjet liječnika neće štetiti. 

Katarina Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo