Zadržavanje mokraće može uzrokovati ozbiljne probleme - evo koliko najduže smijete 'trpjeti' - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zadržavanje mokraće može uzrokovati ozbiljne probleme – evo koliko najduže smijete ‘trpjeti’

Shutterstock

Liječnici savjetuju da se otprilike svaka 3 sata mjehur mora isprazniti, ali svi znamo da postoje situacije kada to jednostavno nije moguće. Što onda?

Odgađanje stvari je svima nama često normalno ponašanje, i par sati neće značiti opasnost za život, ali je moguće organizmu nanijeti štetu ako „trpite“ ili nemate naviku redovno prazniti mjehur.

Zdrav mjehur može čuvati oko 460 ml mokraće, a tijelu je potrebno oko 10 sati da bi tu količinu proizveo. Upravo toliko sati možete izdržati bez odlaska na toalet a da ne oštetite organe. U najgorem mogućem scenariju, mjehur se može rastegnuti kako bi pohranio i više od spomenute količine mokraće, ali ako iz nekog razloga ne možete na toalet, ili primijetite da vam dijete trpi, imate pravo za zabrinutost.

15 simptoma koji jasno daju do znanja da biste trebali nazvati svog liječnika – odmah!

Mjehur je organ koji se širi i steže, ali proces pražnjenja mjehura nije sličan kontrakciji mišića. Mokraća se filtrira kada iz bubrega putuje do mjehura, jednom kad sadrži oko 700 ml mokraće, smatra se da je pun.

Istraživanja kažu kako je mjehur direktno povezan s mozgom i pun je receptora koji mozgu govore koliko je pun. Možemo zamisliti kako postoji jedna nevidljiva linija na mjehuru koja, kada mokraća dođe do te razine, mozgu javlja da je vrijeme da se isprazni.

Kada prvi put osjetite potrebu za mokrenjem, mjehur vjerojatno može primiti još tekućine, ali kada je pun, mišići oko njega će se stiskati kako ne bi mokraća procurila van dok ga ne ispraznite.

Komplikacije i ostali zdravstveni problemi koji se mogu izazvati ako se mjehur ne prazni na vrijeme su inkontinencija, preaktivan mjehur ili zadržavanje mokraće.  

Opasnosti zadržavanja mokraće

Opasnosti zadržavanja mokraće su brojne, ali neće doći do velike štete ako baš nikako ne možete 6 sati na toalet. No ako stalno izbjegavate ovaj „posao“, može doći do komplikacija. Evo nekoliko opasnosti koje može uzrokovati zadržavanje mokraće:

1. Ako ne praznite mjehur redovito, ili čak cijeli dan, rezultat može biti infekcija urinarnog trakta.

2. Ako zadržavate mokraću jer vam je to navika, mjehur može atrofirati, a kroz vrijeme se može razbiti i inkontinencija.

3. Kada mokraću zadržavate i više od 10 sati može doći do zadržavanja mokraće, što znači da se mjehur ne može opustiti čak i ako želite mokriti.

4. U rijetkim slučajevima, zadržavanje mokraće može uzrokovati pucanje mjehura.

Možete li umrijeti ako zadržavate mokraću?

Šansa da ćete umrijeti iz tog razloga su vrlo male, a neki će doktori reći da ne postoje. U ne tako čestom scenariju, ako predugo zadržavate urin može doći do nemogućnosti da ga ispraznite a tada i do pucanja mjehura. Ako se to dogodi, potrebna je hitna liječnička pomoć jer se radi o stanju koje je opasno po život. Ako često zadržavate mokraću, i tako danima, izložili ste organe bakterijama što može značiti infekciju urinarnog trakta, a i sepsu.

Samo jedna porcija ove namirnice može značajno povećati unos vitamina D u organizam

Koliko često ustvari mokrimo?

Normalno mokrenje varira od osobe do osobe, a ovisi i o tome koliko tekućine pijte u danu. Djeca imaju manje mjehure pa ih često moraju i prazniti, a odrasle osobe u danu na toalet idu 4 do 10 puta. Određeni lijekovi, poput diuretika, mogu utjecati na učestalo mokrenje, a stanja poput dijabetesa, trudnoće mogu imati jednak utjecaj.

Dehidracija

Ako već dugo niste osjetili potrebu za mokrenjem, može uzrok biti dehidracija – stanje kada je tijelo izgubilo više tekućine nego primilo.

Simptomi dehidracije:

  • Vrtoglavica
  • Rijetko odlazite na toalet
  • Urin je smeđe boje ili tamno žut
  • Suha usta

Što još može utjecati na nemogućnost mokrenja?

Možda vam se dogodilo da želite mokriti ali ne možete. Neka stanja mogu utjecati na taj problem:

  • Propadanje bubrega
  • Infekcija urinarnog trakta
  • Povećana prostata
  • Problemi s kontrolom mjehura
  • Blokada koja prevenira pražnjenje mjehura

Kada je vrijeme da posjetite liječnika?

Ako imate bilo kakvih problema s mokrenjem, posjetite liječnika jer to nije simptom s kojim treba naučiti živjeti. Nakon 36 do 48 sati bez pražnjenja mjehura, liječnik je također hitno potreban.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo