Zdravlje

Zdravlje

Zaštita od raka kože je jednostavna – pijte aspirin ili andol!

Ne samo da uzimanje andola ili aspirina može pomoći s tegobama kao što su glavobolja, povišena temperatura ili bolovi u mišićima, nego ova redovita praksa može smanjiti vaš rizik obolijevanja od svih oblika raka kože – uključujući i najsmrtonosniji melanom.

Istraživači Sveučilišne bolnice u Aarhusu došli su do ovog zaključka nakon što su analizirali podatke gotovo 200.000 ispitanika, a redovita i produžena konzumacija većih doza acetilsalicilne kiseline povezana je s dodatnim smanjenjem rizika od razvijanja svih tipova raka kože.

Testiranja provedena na životinjama su već pokazala
kako acetilsalicilna kiselina može blokirati pojavu lezija na koži koje
prethode pojavi raka.

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju). Osim što na svoj rizik možete utjecati pametnijim izlaganjem suncu (izbjegavajte ga od 10 do 16 sati ljeti i obavezno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom), čini se kako redovita konzumacija acetilsalicilne kiseline može pružiti dodatnu zaštitu.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Cancer.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo