Zdravlje

Zdravlje

Zašto neke stanice metastaziraju, a neke ne?

Međunarodno istraživanje koje je prije tri godine predvodio Enrique Martín Blanco s Instituta za biologiju u Barceloni rezultiralo je odgovorima na neka od najtežih pitanja na polju istraživanja raka – zašto se događa migracija stanica metastazirajućih tumora.

Sposobnost migracije metastazirajućih stanica nije svojstvo koje se veže samo za tumorske stanice, već prirodna sposobnost nekih stanica kojom se, nažalost, metastazirajuće stanice iznimno uspješno okorištavaju.

Dosad je bilo poznato da se metastaza tumorskih stanica može potaknuti proteinima, kao što su BMP (engl. bone morphogenetic proteins) i TGFβ (engl. transforming growth factor-β). Ovi proteini, pronađeni u tumorskim stanicama kralježnjaka, potiču migraciju stanica i metastazu ili, jednostavnije rečeno, “govore” stanicama kada se trebaju početi kretati, iako im ne poručuju u koje se točno dijelove tijela trebaju kretati. Ako ovi proteini u tumorskim stanicama nisu aktivni, one neće niti migrirati niti biti invazivne.

Neistraženo pitanje za znanstvenike bilo je je li ovaj mehanizam svojstven samo za tumorske stanice ili nije. Stoga je važnost novoga istraživanja u tome što je rezultiralo pronalaskom istog mehanizma u zdravih stanica vinske mušice (Drosophila melanogaster).

Otkriveno je da se protein Dpp (engl. decapentaplegic protein), homologan proteinima BMP i TGFβ, ponaša kao signal za početak kretanja zdravih stanica. “Stanice s aktivnim Dppom migratorne su i invazive”, izjavio je Martín Blanco. “Ako se aktivnost Dppa blokira, stanice se prestaju kretati. No, ako dođe do pretjerane aktivacije proteina Dpp, stanice dobivaju pojačane migratorne i invazivne kapacitete”.

Autori studije proučavali su embrionalne stanice vinske mušice tijekom stvaranja tzv. abdominalnog epitela za vrijeme metamorfoze, procesa prilikom kojega embrionske stanice (histoblasti) koje će stvoriti trbušnu šupljinu mušice zamjenjuju ličinačke epidermalne stanice. Histoblasti se u početku skupljaju u male skupine, a potom se iznimno brzo i učinkovito dijele te invazivno se šireći zamjenjuju sve ličinačke epitelne stanice.

Martín Blanco se nada kako će sada znanstvenici moći bolje razumijeti mehanizme kretanja zdravih stanica, no pronaći i alternativne strategije za suzbijanje metastaza tumora.

Istraživanje je objavljeno u posljednjem izdanju časopisa Current Biology.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo