Zašto se infarkt ponavlja i kako ga možemo spriječiti?

infarkt

Srčani udar je uzrokovan koronarnom bolesti koja može zahvatiti bilo koju koronarnu žilu, pa ako se udar dogodio na jednoj žili, a pacijent se ne pridržava preporučenih mjera sekundarne prevencije, bolest će zahvatiti drugu žilu i doći će opet do srčanog udara.

Novim se metodama može predvidjeti novi udar

Danas se sve puno lakše može predvidjeti pa i prevenirati korištenjem metoda intervencijske kardiologije. Prilikom koronografije i primarnoga liječenja srčanog udara vidi se i suženje u drugim žilama te se naknadnim postupcima rade intervencije na njima kako ne bi nastale teže komplikacije u budućnosti.

Ponavljanje srčanog udara danas je puno rjeđe zbog ove dominante metode liječenja. Također, samo postavljanje stenta nije liječenje bolesti, ona se liječi lijekovima koji su pacijentu potrebni.

Kardiolozi otkrivaju 25 nevjerojatnih načina na koji paze na tlak i štite svoje srce

Tko može doživjeti ponavljanje udara i kako ga spriječiti?

Svaki pacijent koji doživi srčani udar ima dodatni rizik za novi, ali pacijent odmah ulazi u fazu sekundarne prevencije. Tada je dužan uzimati lijekove, slušati preporuke Europskog kardiološkog društva, kojih se i mi liječnici držimo kada je u pitanju tretman pacijenta koji su su već doživjeli neki oblik koronarne bolesti.

Može se spriječiti postavljanjem stenta na dodatne lezije koje nisu bile u infarktu, dakle primarno se pacijent zaliječi, a onda slijedi terapija potrebnim lijekovima.

Kada doživi srčani udar, pacijent obično postane jako osjetljiv na vlastito zdravlje, odreće se cigarete, alkohola, masne hrane, posveti se tjelovježbi i izbjegavanju stresa. Dakle, uspjeh ovisi i o pacijentu, njegovoj motiviranosti po pitanju promjena načina života i ponašanja.

Prvi i osnovni simptom srčanog udara je snažna bol! Naučite je prepoznati

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!