Kineski su znanstvenici dokazali kako osjetljivo tkivo očiju može apsorbirati ekstrakt zelenog čaja.
Zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidansa katehina, zeleni čaj se
slavi zbog niza dobrobiti na organizam: pomaže kod srčanih oboljenja, štiti od
raka pluća, ublažava stres i umor i usporava napredovanje raka prostate.
Sada su kineski znanstvenici potvrdili još jednu
pozitivnu posljedicu ispijanja zelenog čaja: njegove zdrave sastavnice mogu
prodrijeti u tkivo očiju i zaštititi ih.
Prema istraživačima, katehini spadaju među mnoge
antioksidanse, koji uključuju vitamin C i E, lutein i zeaksantin, za koje se
smatra kako štite osjetljivo tkivo očiju od glaukoma i drugih bolesti.
Stručnjaci Odsjeka za oftalmologiju i vizualne
znanosti Sveučilišta u Hong Kongu su dali ekstrakt zelenog čaja laboratorijskim
štakorima, te analizirali njihovo očni tkivo.
Ustanovili su kako su različiti dijelovi oka
apsorbirali različite količine katehina. Mrežnica je apsorbirala najveće
količine, dok je rožnica (prozirni vanjski sloj oka) apsorbirala najmanje
količine ovog antioksidansa.
Također su ustanovili da je antioksidacijska
aktivnost trajala do 20 sati nakon konzumacije ekstrakta. Rezultati sugeriraju
kako bi konzumacija zelenog čaja mogla imati pozitivne posljedice i za oči,
međutim, daljnja istraživanja su potrebna kako bi se dokazao zaštitni učinak
kod ljudi.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal
of Agricultural and Food Chemistry.
K. Horvat