Zeleni čaj usporava napredak raka prostate - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zeleni čaj usporava napredak raka prostate

U muškaraca koji boluju od raka prostate, a koji su ispijali veće količine zelenog čaja, došlo je do značajnog smanjenja količine biomarkera koji dijagnosticiraju i procjenjuju napredovanje te zloćudne bolesti. Pokazalo je to nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research.

Stručnjaci tvrde da je supstanca koja je korištena u testiranju, polifenol E (koji se nalazi u zelenom čaju) utjecala na djelokrug i progresiju raka prostate.

Zeleni čaj je drugi napopularniji napitak na svijetu. Neke epidemiološke studije pokazuju da ta vrsta čaja značajno pridonosi zdravlju, a pozitivni učinci čaja višestruko su povezani i s rakom prostate.

Zeleni čaj je ljekovitIstraživanje je htjelo ustanoviti kakav točno učinak aktivni sastojci u zelenom čaju imaju na biomarkere u pacijenata s rakom prostate. Biomarkeri uljučuju faktor rasta hepatocita (HGF), vaskularni endotelijalni faktor rasta (VEGF) i specifični antigen prostate (PSA). HGF i VEGF su dobri prognostički indikatori napredovanja bolesti.

Studija je pratila 26 muškaraca, starih između 41 i 72 godine, kojima je dijagnosticiran rak, te koji su imali zakazanu operaciju – radikalnu prostatektomiju. Pacijenti su konzumirali četiri kapsule s polifenolom E sve do dana operacije (četiri kapsule ekvivalentne su 12 šalica zelenog čaja).

Rezultati su pokazali značajno smanjenje razine HGF-a, VEGF-a i PSA-a nakon tretmana kapsulama, u nekim slučajevima čak i do 30 posto.

I nedavno jednogodišnje talijansko istraživanje također je utvrdilo da ispijanje zelenog čaja smanjuje rizik od razvoja raka prostate kod muškaraca koji imaju visoku razinu prostatične intraepitelijalne neoplazije. Ipak, potrebna su daljnja i temeljitija istraživanja, kako bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da zeleni čaj utječe na rak prostate.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo