Želite prestati pušiti? Lakše se odvikavaju oni koji to obećaju djeci nego partnerima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Želite prestati pušiti? Lakše se odvikavaju oni koji to obećaju djeci nego partnerima

Stres, druženje, kava… Koje god da je objašnjenje pušača zašto puši, dobro je znati da se te grozne i skupe navike neugodnog mirisa može riješiti i to potpuno besplatno!

Naime, 24. rujna kreće besplatna Škola nepušenja u Zakladi „Hrvatska kuća disanja“ (Popa Dukljanina 3, Zagreb) u sklopu koje će polaznici, zahvaljujući interdisciplinarnom i edukativno-psihoterapijskom pristupu, imati priliku odbaciti cigarete. Statistika vezana uz zdravlje i pušenje je doista poražavajuća; prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj se svake godine otkrije 2900 novih slučajeva oboljelih od karcinoma pluća.

Zabrinutost za zdravlje

Istovremeno, godišnje od te bolesti umre 2800 ljudi, a karcinom pluća najčešći je i najsmrtonosniji tip karcinoma. Upravo je zabrinutost za zdravlje jedan od najčešćih razloga za prestanak pušenja, kaže nam Latinka Basara, spec. kliničke psihologije iz Škole nepušenja:

Razlog je vrlo rijetko ili nikada ušteda ili financijski razlog. Svi polaznici najčešće imaju iza sebe nekoliko manje uspješnih pokušaja prestanka pušenja, ali moramo pohvaliti i one koji na grupu dođu već kao apstinenti, odnosno oni koji su samostalno nedavno prestali pušiti i dolaze na grupu radi podrške. Vrijeme odvikavanja je vrlo individualno. Neki to učine u prvom tjednu (prestanu pušiti) i oni su najčešće najuspješniji. Kada će osoba restati pušiti – to prepuštamo svakome ponaosob jer kolege i ja smatramo kako nema smisla ljude siliti, objašnjava i dodaje:

“Svi su odrasli i želimo da oko toga sami preuzmu odgovornost, a da smo im mi podrška i da nas koriste kao izvor savjeta kad “zapnu”. Nekad je razlog dolaska obećanje dano nekom članu obitelji što je katkada vrlo simpatično. Općenito se lakše odvikavaju oni koji daju obećanja djeci nego oni koji godinama obećavaju svojim bračnim partnerima.”

Polaznici Škole nepušenja imaju priliku kroz 12 susreta dobiti podršku stručnjaka i, što je još važnije, podršku drugih pušača na putu odvikavanja od pušenja cigareta.

Ideja kojom se vodimo jest omogućiti svim polaznicima dovoljnu količinu znanja i informacija vezano uz štetnosti pušenje (pulmolog) i opasnosti te posljedice ovisnosti (psihijatar), a zatim i načine kako si pomoći i odviknuti se od te štetne navike (psiholog, psihijatar), objašnjava Latinka Basara.

Koji su vaši okidači?

Ističe kako je svaki pušač osoba sa specifičnim navikama pušenja, ritualima ali i emocijama koje vežu uz cigaretu pa tako ne postoji općeniti savjet kako prestati pušiti, već se u grupi razgovara na razini pojedinca i pokušava se njega pojedinačno savjetovati kako da doskoči žudnji za cigaretama.

“Najčešće je to identifikacija osobnih “okidača” pušenja (stres, dosada, emocije, hobi, druženje…) te osmisliti unaprijed strategiju kako se konkretna osoba može u konkretnoj situaciji nositi s izazovom pušenja. Katkada je to rad na promjeni stava i mišljenje koje osoba njeguje vezano uz pušenje (razni mitovi i zablude vezano uz pušenje, ideja osobe da ne može zamisliti život bez te navike, ideja i strah da će se tek kad prestane pušiti, razboljeti, pogrešne ideje oko toga kako je prestanak pušenja veći stres na tijelo od nastavka pušenja…). Nakon djelovanja na razmišljanja, pokušava se ponuditi ponašanje kojem osoba može pribjeći u situacijama povećanog rizika za pušenje (druženja, konzumacija alkohola, stres, dosada i sl.)”, zaključuje psihologinja.

Maja Posavec

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo