Zdravlje

Zdravlje

Žene, ova tri oblika raka vas najviše ugrožavaju, a za jedan ne postoji pouzdan test probira

Shutterstock

Udruga Nismo same svoj treći Lila tjedan – tjedan ženskog zdravlja ove godine provodi od 6. do 12. svibnja, a tim povodom izdvojili su i statistiku za Hrvatsku za tri opasna oblika raka kod žena.

Besplatno testiranje na HPV za 1200 žena

1. RAK DOJKE

Rak dojke najčešća je maligna bolest u žena te vodeći uzrok smrti od raka kod žena, a smrtnost od te zloćudne bolesti u Hrvatskoj je među najvišima u Europi. U Hrvatskoj više od 2700 žena svake godine oboli od raka dojke, a umre ih više od 850. U većine oboljelih žena bolest se dijagnosticira kao rani rak dojke kada je bolest operabilna, a cilj je liječenja postići izlječenje.

2. RAK VRATA MATERNICE 

Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena u dobi između 20 i 29 godina. Gotovo je 100 % preventabilan i izlječiv rak (uz primjeren probir i terapiju), a na godinu u našoj zemlji i dalje umre 109 žena. U uznapredovaloj fazi bolesti malo je terapijskih mogućnosti.

Koje preglede obavezno napraviti u 30-ima, 40-ima, 50-ima… i spriječiti bolesti?

3. RAK JAJNIKA 

Rak jajnika je najsmrtonosniji rak u žena. Statistika govori da će u Hrvatskoj samo 36 % žena s rakom jajnika preživjeti pet godina, a toliko će vremena preživjeti 78,6 % žena oboljelih od raka dojke. Od raka jajnika na godinu oboli 425 žena, a umre ih 319. U dvije trećine bolesnica rak jajnika dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti. Trenutačno ne postoji pouzdan test probira (test kojim bi se otkrio rak jajnika u fazi bez simptoma).  

Ovo su simptomi raka koji se najčešće ignoriraju

Udruga Nismo same

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo