Zdravlje

Zdravlje

Živjeti s visokim tlakom: Ponekad izgleda kao nesavladiva borba, a najgore je bilo kad sam u petak navečer ostao bez lijeka…

Jedno vam odmah mora biti jasno – niti jedan liječnik, niti jedna rehabilitacija, niti jedna terapija neće vam regulirati tlak ako tako niste sami odlučili.

Ako sami sa sobom niste raščistili da to morate. Ako to ne napravite, zaboravite na sve i pripremite se na novi spektakl na nekom stolu u nekoj bolnici. Ako do njega uopće dođete. Jer tlak je tihi i iznenadni ubojica koji može uvjeriti osobu da je sve u redu i onda je naprosto ubiti.

Lakši sam čak 30 kilograma, a borba i dalje traje

Jer, od teške operacije koju sam imao u siječnju do danas, susrećući se i razgovarajući s brojnim ljudima shvatio sam da je to najosnovniji problem kod visokog tlaka koji je najveći generator srčanih bolesti koje su, vjerujem da to znate, često fatalne. U ovih šest mjeseci previše sam puta čuo priče o tome kako je netko bio na stentovima ili čak nečem težem, ali eno ga za mjesec dana već je bio tu s nama, isto pijan kao i prije.

Preživio sam jednu od najtežih operacija na srcu, moram skinuti kile i sniziti tlak! Hoću li u godinu dana uspjeti u tome?

Rekao bih, svaka čast, kad ga vidite pozdravite ga. Ako ga opet vidite. Da se razumijemo, i da ja na budem licemjeran, i mene ćete tu i tamo vidjeti s čašom, ali oni koji me znaju duže znat će kako je to znatno manje tih čaša u odnosu na prije. Nemjerljivo manje.

Isto kao što je manje slane i začinjene hrane, masne hrane, slatke hrane. Pogodili ste, ključ je doista prehrana. Kilogrami su ključ, bez značajnijeg smanjenja tjelesne mase neće se regulirati ni tlak. I tu se radi o osobnoj odluci, odustati od nečega u čemu ste ranije uživali također nije tako lako i traži taj neki voljni moment. U odnosu na vrijeme prije operacije sada sam lakši nekih 30 kg.

I nisam s time nimalo zadovoljan, borba s kilogramima i dalje traje i nije uopće laka, to sam znao i ranije, no ovo je doista teško. No, ne odustajem jer kao i kod odluke o tlaku, odnosno poštivanju terapije, aktivnosti u svrhu reguliranja tlaka, i to je osobna odluka od koje se ne smije odustati. Jer, cilj je zapravo vrlo jednostavan.

Sve to naprosto radite iz jednog pragmatičnog razloga – želite svoj život dovesti što bliže onom životu koji ste živjeli do operacije ili dijagnoze, već koja vam je situacija. I to je moguće. Znači, nakon operacije zamjene aorte koju sam imao zbog disekcije uputa je bila kristalno jasna, tlak mora biti kontroliran, ako tako ne bude zamjenska aorta neće srasti, preostala oštećenja neće regresirati pa prijeti nova operacija.

Nakon što sam preživio to što sam preživio vraćati se pod nož ne pada mi na pamet. Nisam očekivao da će borba s tlakom biti lagana, no bilo je trenutaka kada sam mislio da je to nešto gotovo nesavladivo. U početku je sve u redu, gotovo da se upitaš je li moguće da je operacija bila tako efikasna, no kada se stvari počnu slagati, normalizirati, odjednom na tlakomjeru ugledaš 170/110. I to negdje oko pola 12 prije podne. Nije lako.

Kupite najbolji tlakomjer koji možete, platite stotinjak eura koliko stoji, primjerice, Omron koji ja koristim. Ima razlike. Recimo, u mom tlakomjeru senzor je povučen cijelom širinom manšete te ima indikator je li ona dovoljno dobro postavljena što bitno pojednostavljuje mjerenje. Mjerite tlak dva puta dnevno u isto vrijeme svaki dan, koliko god je to moguće. Svako mjerenje upisujte u teku, to će biti od koristi liječniku ali i vama, bolje ćete pratiti kako napredujete, pogotovo ako stavite neku napomenu pored datuma, je li bila promjena vremena ili se događalo nešto drugo što je moglo utjecati na tlak.

Ako ste nekog dana kod kuće, mjerite češće, dobit ćete bolji uzorak. Možete mjeriti i neko vrijeme nakon jela ili neke aktivnosti, provjerit ćete na taj način kako organizam reagira u kontekstu tlaka. Tlakomjer je sada vaš osnovni pokazatelj vašeg stanja. Ako uzastopna mjerenja pokažu povišen tlak, ne paničarite.

Prvo testiranje pokazalo da je moja dob 62 godine. U stvarnosti imam 43! Hoću li uspjeti pomladiti organizam?

Borite se za svoje zdravlje!

Jako je teško da ste rijetka osoba kojoj će liječnici odmah pogoditi terapiju. Gotovo sigurno neće. Zato odmah otiđite kod liječnika i recite o čemu se radi, tražite novo mjerenje njegovim tlakomjerom, ponesite i svoj zbog usporedbe i kontrole ispravnosti uređaja.

Ako se pokaže da je tlak doista povišen ili s tendencijom rasta tražite korekciju terapije. I budite uporni, vaše je zdravlje u pitanju, nikakve alternative tu nema. Tražite korekciju terapije i cjelodnevno mjerenje tlaka holterom. To mjerenje pokazat će puno, bit će točnije, pogotovo u odnosu na dnevne aktivnosti.

Ponovit ću – terapije se maksimalno treba pridržavati. Idete li negdje na put, ponesite lijekove za sobom. Propisuje li terapija da morate uzeti lijek dok ste na poslu, ponesite ga. Nema izgovora. Pravilno i redovito uzimanje lijekova stvara njihovu koncentraciju u tijelu pa terapija postaje efikasnijom. Ima i situacija u kakvoj sam bio nedavno, a to je da naš zdravstveni sustav u dijelu opskrbe lijekovima nema zaštitnih mehanizama.

Ostao sam bez glavnog lijeka za regulaciju tlaka ne brinući previše, u blizini je posla najmanje jedna ljekarna. Kakva pogreška, praktično u niti jednoj ljekarni Novog Zagreba-Zapad nije bilo mojeg lijeka. U petak navečer. Nestašica, kažu. Zamjenski mi ne mogu prodati jer nemam recept za njega. I nikom ništa. Opet, inzistirajte, dogovorite se, donesite recept kasnije, štogod. Nitko vas, nažalost, na ovo neće upozoriti, ne kažu vam da se po lijek ide najmanje tjedan dana prije isteka zalihe.

Sustav je toliko nefunkcionalan da liječnici propisuju lijekove za koje uopće ne znaju ima li ih na skladištima. Nego ga propisuju prema dijagnozi te vlastitom iskustvu i znanju. Nema središnjeg registra ili međusobne povezanosti ljekarni gdje bi se klikom miša provjerilo gdje konkretnog lijeka ima. U 21. stoljeću. Znači, dobro vodite računa o zalihama lijekova. 

Nastavlja se…

Kako sam preživio infarkt: Bolovi u prsima bili su prejaki, nisam se mogao sjetiti ni broja hitne…

Tekst: Zoran Vitas

Foto: Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo