Zdravlje

Zdravlje

Živjeti sa šećernom bolešću nije lako – pomoć i podrška obitelji su najvažniji

Dijabetes je kronična bolest koja kada se jednom otkrije traje kroz cijeli život. Po otkrivanju bolesti javljaju se nevjerica, strah, ljutnja pa čak i depresija ili pitanja „Zašto baš ja?“ „Što sam pogriješio/la?“ ili „I što ću sad?“

Usprkos svim informacijama koje se dobiju od liječnika, medicinskog osoblja ili farmaceuta, na kraju dana i tako kroz cijelu godinu ostaje obitelj koja je najvažnija kad treba pomoći, razumjeti, saslušati. I nije pogrešno kad kažemo da je dijabetes bolest cijele obitelji.

Živjeti sa šećernom bolešću nije niti lako niti jednostavno

Vrlo često potrebne su značajne promjene u svakodnevnom životu kao što su prehrana i fizička aktivnost, samokontrola regulacije bolesti, potrebno je savladati različite vještine (vođenje dnevnika, adaptacija terapije, prehrane i fizičke aktivnosti) i važno je na vrijeme prepoznati akutne promjene kako bi se izbjeglo pogoršanje općeg stanja zdravlja.

Promjene u životu potrebno je prihvatiti, usvojiti, uklopiti i primjeniti u svakodnevnici, a u tome veliku pomoć mogu pružiti baš članovi obitelji. Podrška i razumijevanje od strane najbližih smanjuje stres, utječe na emocionalno stanje bolesnika i pomaže u lakšem prihvaćanju bolesti. U svemu veliku ulogu igra edukacija oboljelih i članova njegove obitelji. Ispitivanja su pokazala da sudjelovanje članova obitelji na edukativnim predavanjima za oboljele od šećerne bolesti, znatno utječe na poboljšanje regulacije i smanjenje pojave kroničnih komplikacija bolesti u oboljelih. Dobrovoljno i aktivno uključivanje članova obitelji u procese edukacije pozitivno utječe na samog bolesnika jer on time dobiva podršku i razumjevanje, gubi osjećaj bespomoćnosti i samoće u svojim problemima, ima veći osjećaj sigurnosti i lakše podnosi ograničenja koja mu bolest donosi. Zajedničko svladavanje vještina i promjene negativnog ponašanja (preobilna prehrana, fizička neaktivnost, netolerantnost, izolacija i sl) pomažu svima u obitelji pa smo često svjedoci da bolest zbližuje partnere, povezuje roditelje i djecu, braću i sestre. Svjesnost bolesnika da nije sam i da ima onih kojima je stalo do nje/njega, izvrstan je motiv za poticanje brige o vlastitim zdravlju.

Za postizanje i održavanje dobre regulacije šećerne bolesti, izuzetno je bitan sklad u obitelji.

To je naročito važno kada se u dijeteta otkrije šećerna bolest. Za roditelje uz svu brigu i tugu razvija se i emotivan stres s kojim se potrebno nositi. Međusobno razumijevanje roditelja, njihova zajednička pomoć i podrška olakšati će djetetu prihvaćanje bolesti. U slučaju nesuglasica, razilaženja u stavovima i nerazumjevanje, vodi u lošu regulaciju bolesti. U odraslih važna je komunikacija sa članovima obitelji, poticati razgovore o mislima i osjećajima koji se pojavljuju zbog promjena koje bolest donosi. Potrebno je zajednički iznaći rješenja i tehnike u svladavanju problema i vještina, zajedno učiti na pogreškama i složno ih rješavati a s zajedničkim ciljem postizanja dobre regulacije bolesti.

Važnost prehrane

Prehrana namijenjena osobama oboljelim od šećerne bolesti je zdrava prehrana i primjenjiva je za sve članove obitelji. Kažemo ako se svi hrane na način koji je preporučen osobama sa šećernom bolesti, izbjegle bi se mnoge kronične nezarazne bolesti i prerane smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, a pojave šećerne bolesti bilo bi znatno manje.

Najbolje za cijelu obitelj je pripremati i konzumirati pravilnu prehranu kakva se preporuča osobama sa šećernom bolesti. Više obroka dnevno, puno povrća i svakodnevno voća, a hranu bogatu mastima i ugljikohidratima izbjegavati. Grickalice, sokovi i gazirana pića bogati su koncentriranim ugljikohidratima i šećerima, pa je bolje takve proizvode nemati kod kuće.

Važnost tjelesne aktivnosti

Tjelesna aktivnost uz pravilnu prehranu osnova je za prevenciju i liječenje šećerne bolesti i svih kroničnih nezaraznih bolesti. Zato svakodnevna šetnja naročito nakon večere, izleti i planinarenje, vježbanje u kući ili u prirodi, trčanje jednostavne su aktivnosti koje mogu provoditi svi članovi obitelji zajedno.

Već 5. godinu za redom Zagrebačko dijabetičko društvo organizira Obiteljski kamp gdje sudjeluju obitelji s djecom oboljelom od šećerne bolesti s višegodišnjim iskustvom i obitelji u kojih je šećerna bolest otkrivena tekuće godine. Ove godine sudjelovalo je 153 osoba (oboljela djeca, njihova braća i sestre i roditelji) iz cijele Hrvatske. Uz edukativne radionice i igraonice, naročitu pažnju posvetili smo odnosu u obitelji, a radionice su vodili psiholo, nutricionist i dijabetolog.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa Zagrebačko dijabetičko društvo izdaje brošuru „Prava i obaveze osoba sa šećernom bolešću“ u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu. Ideja je informirati naše članove o njihovim pravima ali i podsjetiti na obaveze koje imaju kako bi održali i sačuvali zdravlje.

Sve ostale informacije o aktivnostima tijekom 14.11.ove godine možete naći na www.zadi.hr

Autor: Prim dr. Manja Prašek

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo